img_0289
Zojuist heb ik mijn MEBIT opleiding aan de Universiteit van Maastricht afgerond met een eindthesis over formatieve evaluatie en feedback. Geïnteresseerden vinden hier een link naar dit paper: eindthesis_annemarie-van-es_juni2016

Wat is MEBIT?
MEBIT staat voor Master of Evidence Based Innovation in Teaching en streeft naar een wisselwerking tussen wetenschappelijk onderzoek en de onderwijspraktijk.

Formatieve evaluatie en Feedback
Ik heb dit als onderwerp gekozen voor mijn eindthesis omdat veel toetsing nog steeds plaatsvindt om een cijfer in te kunnen vullen voor het rapport. Leerlingen leren voor een cijfer zonder achteraf iets van de toets te hebben opgestoken of een duidelijk begrip te hebben van hun opgedane kennis of hun gemaakte fouten. Het viel mij als intern begeleider op dat collega’s die hun toetsen uitgebreid evalueerden en als basis gebruikten voor de volgende stap in hun lesplan, goede resultaten behaalden met hun leerlingen. Om na te gaan of mijn indruk onderbouwd kon worden heb ik op de basisschool waar ik werkzaam ben, OBS De Startbaan, een onderzoek gedaan onder
190 leerlingen van groep 3 t/m groep 8.

Het onderzoek
Doelen stellen, succescriteria, feedback en formatieve evaluatie… Ze liggen allemaal in elkaars verlengde. Meestal is de leerkracht wel op de hoogte van de leerdoelen, maar kennen de leerlingen die ook? En weten de leerlingen ook hoe ze deze doelen bereiken? Durven ze fouten te maken en weten ze wat hun volgende stap is?
Voor mijn onderzoek zijn de leerlingen willekeurig toegewezen naar controle- en interventiegroep. De interventiegroep kreeg volgens een eenvoudig afgesproken protocol feedback naar aanleiding van een toets uit de rekenmethode Wereld in Getallen die standaard bestaat uit een minimumtoets, een projecttoets en een basistoets. Voor alle drie deze onderdelen zijn significante effecten gevonden respectievelijk: d=0,45 en p<0,001; d=0,62 en p<0,001; d= 0,30 en p<0,05. Op OBS De Startbaan had feedback op de rekentoets dus een aanzienlijk effect. En de gegeven feedback uit het onderzoek was nog van een zeer elementair niveau.

Hoe nu verder?
Op OBS De Startbaan ontstond de wens van team en management om ons verder te scholen in het geven van feedback. Dit gaan wij verder uitwerken in een traject didactisch coachen met Lia Voerman en Jan Vermeij. Lia Voerman is aan de Universiteit van Utrecht gepromoveerd op leerbevorderende feedback en heeft didactisch coachen ontwikkeld. Bij deze aanpak gebruikt men analyses van videobeelden en intervisie om de leerkrachten te coachen.
Daarnaast zijn wij ruim 2 jaar bezig met het project NPDL (New Pedagogies for Deep Learning). Hierbij staat aandacht voor vaardigheden en menswording van leerlingen centraal. In het kader daarvan zijn wij bezig met vakoverstijgende projecten en het ontwikkelen van portfolio’s. Juist bij dergelijke projecten is het geven goede feedback die het leren bevordert van groot belang en gaan wij formatieve evaluaties en het kunnen lezen van werk van leerlingen nog meer uitdiepen. Daarover heb ik al meer in dit blog geschreven.

Dit is in een notendop hoe wij op OBS De Startbaan aan het bouwen zijn aan ons onderwijs. Er is nog een hoop werk te verzetten maar de eerste stappen zijn gezet en daarbij leren wij net zoveel van onze leerlingen als zij van ons.

Wordt vervolgd,
Annemarie van Es

 

Eén reactie »

  1. Erna schreef:

    Gefeliciteerd kanjer. We zijn trots op je. Hopen lang van je opgedane kennis en know how gebruik te mogen maken. Gefeliciteerd namens alle leerlingen, collega’s, ouders en ikzelf!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.