In dit project wordt de vraag gesteld: Kun je wonen op de maan?
Deze vraag wordt opgesplitst in 3 onderdelen:
- Hoe kom je op de maan? Raketten, brandstof, energie en werkstukken en proefjes hiermee komen aan de orde.
- Wat is de maan? Manen, planeten, zonnestelsels, de ruimte en onze eigen aarde worden behandeld.
- Wat is er nodig om te leven op de maan? Voedsel, water, gewichtloosheid, zuurstof, luchtdruk, allemaal zaken die op de maan niet zo zijn als op de aarde. Hoe kan ik er wonen? Hoe kom ik aan eten? Het zijn vragen waarover kan worden nagedacht.
Er is materiaal gezocht bij deze drie stappen dat bruikbaar is van kleuters tot en met groep 8. Dit is deel 2: met aandacht voor de maan, planeten, sterren en het heelal.
Schooltv heeft een aantal mooie filmpjes:
Voor de kleuters tot en met groep 3:
Voor de oudere leerlingen vanaf groep 5:
Over de cyclus van de maan
Over ander planeten uit ons zonnestelsel klik hier
Na het bekijken van 1 of meerdere filmpjes kan een grote maan worden uitgedraaid Op een A4, A3 of meerdere A4tjes. Een prachtige ondergrond en een mooi begin voor tekeningen, voor jezelf of met een groep, voor ideeën over ruimteschepen, aliens, ruimtestations, of voor het maken van mindmaps, brainstorms, woordwebs en plannen… kleine maan en medium maan en grote maan
En wat is de plek van de aarde en de maan in ons zonnestelsel? Dat is op verschillende manieren mooi weer te geven.
Door dit werkblad uit te printen (rechtermuisknop, save image), de namen van de planeten in te vullen en de maan naast de aarde te tekenen of…
De planeten als slinger aan een draad, of als harmonicamodel opgeplakt…
Planeten als halve bollen en groot gevouwen blad, of als mobiel. Zo’n mobiel kun je op je eigen manier maken of hier downloaden: solar system
Ook dit is een mooi idee: met stroken papier de planeten verbinden met de zon. Ook weer naar eigen idee zelf te maken, bijvoorbeeld met de namen van de planeten en de afstand tot de zon erbij of na te maken en te downloaden.
voor download hieronder Rechtermuisknop…
Hieronder een poster van de fasen van de maan…
Daar is een mooi model van te maken…
De aarde is hier een uitgeknipte cirkel en de fases van de maan zijn afgebeeld als pinpongballetjes.
Open opdrachten en eigen onderzoek:
- Als open opdracht en eigen onderzoek kunnen de leerlingen zelf een model, filmpje, poster, stripverhaal of een ander eindeproduct maken dat antwoord geeft op een vraag die ze zelf stellen naar aanleiding van wat ze nu weten over de maan. Zo’n vraag kan zijn waarom we op de maan gewichtloos zijn, of hoe de maan invloed heeft op eb en vloed.
- De maan is magisch en geheimzinnig. Wolven huilen naar de maan en onze stemming wordt soms onbewust door de maan beïnvloed. Er zijn veel gedichten, sprookjes en verhalen waarin de maan voorkomt. Een verhaal, tekening of gedicht waarin de maan een belangrijke rol speelt of de sfeer bepaald kan ook een mooie opdracht zijn.
- Een mooie opdracht is ook voor de leerlingen om een spel te ontwerpen waarbij interessante wetenswaardigheden over maan, aarde en/of planeten kunnen worden geleerd. De vraag hierbij is hoe het spel eruit moet zien: Bordspel, kwartet, bingo etc, en wat er voor info in moet. Hoe leer jij zelf het beste met een quiz of met een kwartet? Wat wil je voor info in je spel stoppen? Een voorbeeld van een spel over de ruimte kun je hier downloaden Planets-The-Game (het is wel in het Engels maar erg eenvoudig). Voor kleuters is het ook leuk een samen een bordspel te maken dat lijkt op dit voorbeeld met als doel leren tellen, diverse vormen en kleuren leren herkennen, of namen van planeten te onthouden.
Meer inspiratie en links zijn te vinden op de Pinterestpagina: