Van de kleuters tot en met groep 8 is het leuk om magische tollen te maken. Met deze tollen is iets bijzonders aan de hand. Ze hebben een patroon dat door te draaien een bijzonder effect geeft. Hierdoor lijkt het net tovenarij: Als je de tol draait krijg je iets te zien wat je niet had verwacht.

Via onderstaand stapenplan van de website Toys from trash (speelgoed van afval) kun je van een CD en een knikker, met behulp van een lijmpistool een gave tol maken.

Deze Indiase website biedt trouwens een schat aan voorbeelden om techniekwerkstukken te maken. Een site om te onthouden! Onderstaand stappenplan dus met dank aan deze site! Voor het vastlijmen van de knikker gebruik ik zelf een lijmpistool.

  

  

  

  

 

Met het spiraalpatroon is iets bijzonders aan de hand. Als je direct wil ervaren wat er bebeurt kun je dit  filmpje bekijken.

Door 20 seconden te kijken naar deze spiraal en je blik daarna op iets anders te richten, zal het lijken dat het voorwerp waar je je blik op richt groter wordt…

Het science centrum Delft heeft weer andere mooie patronen voor tollen op CD’s die ook een speciaal effect laten zien. Bij het ene patroon verdwijnen door te draaien de kleuren, terwijl bij een ander zwart/wit patroon dan juist gekleurde banden ontstaan. Het lijkt op toveren! Hieronder zijn de patronen te downloaden…
SC-download-magischetollen (2) spiralillusion (3)

Tot slot een filmpje uit 1 van onze klassen waarbij de leerlingen laten zien welke tollen ze hebben gemaakt. Ze kunnen al goed uitleggen welk effect een bepaald patroon heeft als de tol gaat draaien en ook waarom dat zo is…

De volgende stap na het ontdekken van deze speciale effecten en optische illusies, is om zelf een ontwerp te gaan maken. In de eerste download hierboven van science centrum Delft zit ook een lege template om zelf je eigen ontwerpen op uit te werken.

Veel speel- en ontdekplezier,
Juf Annemarie