In dit project wordt de vraag gesteld: Kun je wonen op de maan?
Deze vraag wordt opgesplitst in 3 onderdelen:

  1. Hoe kom je op de maan? Raketten, brandstof, energie en werkstukken en proefjes hiermee komen aan de orde.
  2. Wat is de maan? Manen, planeten, zonnestelsels, de ruimte en onze eigen aarde worden behandeld.
  3. Wat is er nodig om te leven op de maan? Voedsel, water, gewichtloosheid, zuurstof, luchtdruk, allemaal zaken die op de maan niet zo zijn als op de aarde. Hoe kan ik er wonen? Hoe kom ik aan eten? Het zijn vragen waarover kan worden nagedacht.

Er is materiaal gezocht bij deze drie stappen dat bruikbaar is van kleuters tot en met groep 8. Dit is deel 3: Met aandacht voor hoe je op de maan zou kunnen wonen en welke problemen je daarvoor moet oplossen.

Filmpjes die op deze vragen ingaan (midden- en bovenbouw):
Over de vraag of je kunt leven op de maan

De mens op de maan

Het leven van een astronaut

Filmpjes in het Engels over wat we moeten oplossen als we op de aan willen wonen

Willem Wever: Hoe kun je op de maan lopen?

Voor de kleintjes
De maan is ver weg

Het leven van een astronaut

De volgende vragen zijn interessant voor de leerlingen om over na te denken: Wat is het verschil tussen de maan en de aarde? Wat is er nodig om te leven? Hoe kom je daaraan op de maan? Bovenstaande filmpjes geven daarover goede info vooral. En deze site behandelt ook allerlei problemen die je moet overwinnen als je op de maan wil wonen (wel in het Engels). Leerlingen kunnen gezamenlijk lijstjes, mindmaps, tekeningen of vendiagrams maken over welke problemen ze tegenkomen.

Daarna kunnen groepjes samen een oplossing bedenken over de geschetste problemen zoals:

  • Hoe kan ik ademen op de maan?
  • Hoe komen we aan eten op de maan?
  • Hoe komen we aan water op de maan?
  • Hoe gaan we wonen op de maan?
  • Waarom is onderzoek op de maan belangrijk?
  • Wat kan de maan ons bieden aan grondstoffen en zaken die we op aarde niet hebben?

Het is het leukste als de leerlingen zelf op dergelijke vragen komen naar aanleiding van het samen brainstormen en het zien van een aantal filmpjes.

Leuk om na te denken over hoe een huis op de maan er uit kan zien:
wonen1 wonen 2

Voor energievoorziening zal zonne-energie onmisbaar zijn. Hoe kun je dat toepassen?
energie1  energie2

Er zijn ook leuke bouwpakketten met solar cells te koop bij Opitec:
zonne 1 zonne 2 zonne 3

Bij de vraag naar zuurstof en voedsel spelen planten een heel belangrijke rol. Bij leven op de maan zullen er planten moeten worden verbouwd. Planten maken zuurstof aan en kunnen ook als voedsel dienen. Een ecosysteem op de maan waarin planten kunnen groeien is ook bij de NASA belangrijk onderzoek. Zo’n ecosysteem zal een afgesloten ruimte zijn want op de maan is geen geschikte atmosfeer. Leerlingen kunnen onderzoek doen naar hoe planten in zo’n ruimte zouden kunnen groeien.
bio1 bio2  bio3
Petflessen zijn mooi materiaal om planten in te laten groeien. Er is een heel Pinterestboard over dit onderwerp:

Ook robots zouden een rol kunnen spelen bij leven en onderzoek op de maan. En ook voor robots heeft Opitec leuke bouwpakketten:
robot3robot2robot1
Voor kleuters t/m groep 8 kunnen hieronder leuke kleurplaten van robots worden gedownload. Ook leuk voor de leerlingen om na te denken over hoe zo’n robot eruit moet zien en welke functies hij zou kunnen hebben.
robot RobotColoringPagesPDF

Mooie lesideeën over robots en programmeren komen van codekids: toolkit-codeweek-kennisnet Op Codeweek.nl staan ook veel links naar andere initiatieven.

Leerlingen kunnen zich ook afvragen waar een ruimtepak voor dient en hoe het er uit kan zien. Ze kunnen zelf zo’n pak ontwerpen. Kijken naar de pakken die al bestaan zijn dan een goede start. En voor de bovenbouwleerlingen is dit artikel uit de NRC interessant. Was er echt een lingerie ontwerper die ook ruimtepakken ontwierp? Lees verder: Artikel NRC over astronautenpak
pak2

Bovenstaand zijn voorbeelden van mijn vragen en ideeën. Het leukst is het als leerlingen met hun eigen vragen komen. Soms is die stap echter nog te groot en zijn ze dat nog niet gewend. Dan is een gesprek met de leerkracht belangrijk en kunnen deze links, downloads en ideeën een inspiratie en een begin zijn voor de leerlingen.