We begonnen in groep 3 en 4 met een mooi verhaal over een blauwe stoel van
Imme Drost en Harry Geelen. Die stoel is toevluchtsoord voor een klein meisje als er ruzie is in huis.
Naar aanleiding van dit boekje bespraken we met de klas wie er thuis een eigen plekje had. En hoe ziet dat plekje eruit? De leerlingen kwamen met allemaal verschillende verhalen. De ene had nog een oude kinderstoel, de ander trok zich lekker terug in bed en voor weer een ander was de tablet met een eigen wereld aan spelletjes en muziek een toevluchtsoord.
Daarna bespraken we hoe een stoel eruit kan zien. We kwamen tot de conclusie dat er veel verschillende soorten stoelen zijn, luie stoelen, klapstoelen, kinderstoelen, rolstoelen, krukjes, bureaustoelen….etc, etc, en allemaal zien die er anders uit want allemaal hebben ze een andere functie. De leerlingen mochten kiezen uit verschillende materialen om hun eigen stoel te gaan bouwen.
Ook in de klas bleek de stoel een veelzijdig onderwerp…
De stoel in zijn klassieke vormen…
Of stoelen die er heel anders uitzagen. Sommige leerlingen hadden een heel eigen idee over de vorm van een stoel…
En sommigen gingen gewoon bouwen en lieten het concept stoel voor wat het was…
Maar uiteindelijk werd er goed nagedacht over welke functies de stoel moest hebben. Naast het ‘zitten’ waren bij sommige leerlingen andere eigenschappen ook belangrijk zoals rijden…
En dit meisje kon goed vertellen waarom haar stoel zo sterk en stevig was…
Volgende week gaan we stoelen maken die niet afgebroken hoeven worden. Stoelen voor hun eigen knuffel of pop. Daarover de volgende keer meer…
Wordt vervolgd,
Juf Annemarie
Hier wordt goed nagedacht over stevig, stabiel en sterk! Erg belangrijk in constructies. Ben benieuwd naar de volgende les.