Afgelopen maandag en dinsdag 19 en 20 september waren er studiedagen op
OBS De Startbaan. De collega’s van alle openbare Haagse scholen kregen maandag de kans bij elkaar in de keuken te kijken. Ook op OBS De Startbaan ontvingen wij collega’s. NPDL (new pedagogies for deep learning) kwam ter sprake. Heel in het kort komt dat neer op aandacht in je pedagogiek en didactiek voor vaardigheden als samenwerken, communiceren, burgerschap, karakter, creativiteit en kritisch denken. Onderwijs in projecten en thema’s leent zich hier goed voor. We deelden met collega’s hoe wij daar op De Startbaan mee bezig zijn. Het gebruik van rubrics en portfolio’s kwam aan de orde. Verder is het op de juiste manier stellen van vragen hierbij belangrijk. Dat vereist kennis, studeren en oefenen.

Veel info hierover is te vinden op de padlets op deze website, via het menu hierboven/padlets. Deze padlets zijn beschermd door wachtwoorden in tegenstelling tot alle lessen in de linkerkolom waarvan alles vrij beschikbaar is. De wachtwoorden zijn via een mail of reactie op deze site bij mij op te vragen door alle collega’s van DHS en afhankelijk van de padlet ook door andere collega’s en geïnteresseerden, die de materialen willen benutten voor eigen gebruik zonder winstoogmerk.
dsc08675 dsc08678 dsc08682

Na de schoolbezoeken waren er lezingen van Em. Prof. dr. Wim Veen, Joseph Oubelkas, Dr. Ir. Rolf Hut, Mark Mieras en Ruud Veltenaar MBA MPhil. Al met al een ruim aanbod van inspirerende sprekers.

De dag daarna ging het team van OBS De Startbaan op Prinsjesdag aan de slag met techniek in het onderwijs. Rita Babtiste was bij ons te gast en ook hier kwam het weer aan de orde: de kunst om de leerlingen te activeren door het stellen van goede vragen…

Zo was de cirkel weer even rond en hadden we ook heel even het gevoel dat het harde werken van de afgelopen jaren nu ook zijn vruchten begint af te werpen. Het blijft spannend om onderwijs vorm te geven. Deze week ga ik ook weer de klassen in en zullen er weer meer posts komen over de projecten die allemaal net zijn gestart. Want in de klassen moet het allemaal gebeuren. Het is de bedoeling dat kennis en kunde opgedaan op dit soort dagen daar terecht komt: bij de leerling…

Wordt vervolgd,
Juf Annemarie

2 responses »

  1. Mirjam van Woerkom schreef:

    Ha Annemarie, Zou ik van jou het wachtwoord mogen voor je padlets? ben erg nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen waar jullie mee bezig zijn. Wij gaan ons dit komend jaar oriënteren op een ander manier van onderwijs en ben aan het rondkijken wat er al wordt gedaan. Hartleijke groet Mirjam van Woerkom LKPleerkracht Startpunt ________________________________

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.