Op OBS De Startbaan is het project ‘Onze Stad’ nu goed op stoom. Als startopdracht zijn alle klassen begonnen met het maken van een stoel voor een knuffel of een pop(petje). Vanuit de stoel gaan we uitzoomen naar de kamer, het huis, infrastructuur en voertuigen en tot slot duurzaamheid en energie. Het project zal een half schooljaar in beslag nemen en veel leerdoelen uit de zaakvakken worden erbij betrokken.

Bij het bouwen van een stoel komen form en functie om de hoek kijken. En techniek! Hoe maak ik mijn stoel sterk, stevig en stabiel en welk materiaal kies ik? Voor veel leerkrachten is techniek een nieuw vak en vereist het geven van goede lessen hierin ook weer een aantal nieuwe vaardigheden. In een vorige post op dit blog beschreef ik hoe OBS De Startbaan in samenwerking met de Qind scholen hierin te werk gaan. Ook was er afgelopen dinsdag een studiedag geheel gewijd aan techniek. Rita Baptiste van het van Kinderenmuseum begeleidt de leerkrachten hierbij. Zij heeft diverse leerlijnen beschreven. Voor de lessen over de stoel is de leerlijn constructie belangrijk. De leden van de werkgroep gaan er voor zorgen dat voor allerlei leerlijnen borden in de scholen komen te hangen, die inzichtelijk maken hoe dat onderdeel van de techniek werkt. Het eerst bord gaat dus over constructie…
img_9142

Diverse profielen en verbindingen zijn op dit bord zichtbaar. Dit speelt een rol bij het stevig maken van een constructie.

Juf Marjolijn koos ervoor om met papier te gaan werken. Zij maakte voor haar klas nog een apart bord met papierprofielen om de leerlingen nog beter te laten zien hoe ze daarmee een stoel kunnen maken…
img_8986  img_8983

Als je dan je les zo goed hebt voorbereid ben je natuurlijk ook heel benieuwd wat de leerlingen ervan gaan maken…
img_9094 img_8989

img_9087  img_8990

En kunnen de poppetjes goed op de stoelen zitten?
img_9098  img_9030

Zo te zien lukt dat heel best. De leerlingen van groep 3 zijn er dus in geslaagd van papier een stevige stoel te maken en papier sterk te maken door profielen te vouwen.

Ook namen we een kijkje in groep 8. Daar waren de leerlingen al met de stoel aan de slag geweest (eveneens te lezen in een eerdere post).
img_9100

De stoelen staan er al. In dit geval niet alleen van papier maar ook van draad. De kamer was nu aan de beurt. Juf Linda vond het leuk om hierbij het tekenen in perspectief te betrekken. Juf Annemarie kwam daarover een gastles doen. Grote lijnen over de aanpak van zo’n les over perspectief kun je ook vinden op deze blog. Het was wel weer even oefenen maar de leerlingen gingen enthousiast aan de slag…
img_9101
Natuurlijk kan je bovenstaande tekening nog verfraaien met ramen en een likje kleur… Fijn daarom dat de leerlingen nu een portfolio krijgen waarin deze opdrachten worden bewaard en het lesprogramme van het hele project staat. Ook op andere momenten dan de projectlessen kunnen de leerlingen als ze klaar zijn met hun werk in hun portfolio werken. Leerkrachten en ouders krijgen tevens via dit portfolio inzicht in de verrichtingen van de leerlingen en de stappen die worden gezet. Daarnaast kunnen duo leerkrachten die een halve week voor de klas staan via het portfolio bij iedere leerling zien wat er tijdens de lessen van hun collega is gedaan.
img_9103

En de leerlingen waren er trots op!
img_9107 img_9106

Niet alleen werkstukken, werkbladen en foto’s naar aanleiding van het project komen erin maar ook onderzoeksvragen, reflectieverslagen en schaalvragen zullen worden toegevoegd.
img_9113Het portfolio moet binnen de school een belangrijk medium worden om het leren zichtbaar te maken.

Volgende week staat een bezoek aan Generation Discover van Shell op het programma. Dit festival gaat over innovaties en techniek en past goed in ons project over de stad. De groepen 7 en 8 gaan maandagochtend met de tram naar het Malieveld om kennis te maken met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

We kijken er naar uit!
Wordt vervolgd…
Groet,
Juf Annemarie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.