Niet alleen leerlingen zijn bezig met een leerproces. Ook docenten en scholen leren
van en met elkaar. Hiervoor hebben de openbare basisscholen uit de vinexlocaties in den Haag zich verenigd in de Qindscholen. Vandaag kwam de werkgroep techniek bijeen in het Van Kinderenmuseum van Rita Baptiste. Rita denkt met de scholen mee over het vormgeven van de lessen en het inrichten van de technieklokalen. IMG_8739

In het van kinderenmuseum zelf is ook veel te ontdekken en veel inspiratie op te doen…
IMG_8740   IMG_8741

In de vorige post (scroll even naar beneden) wordt een les op OBS De Startbaan beschreven die de leerkrachten op alle Qindscholen op hun eigen manier gaan doen: In deze les ‘Voor wie is die stoel?’ gaan de leerlingen een stoel ontwerpen voor hun eigen knuffel of pop. Hierbij komen direct onderzoeksvragen aan de orde. Bij het werken met papier volgt de vraag: ‘Hoe maak ik papier sterk?’

En de grote vraag voor de werkgroep is vooral: ‘Hoe brengen wij het vak techniek bij onze collega’s, zodat die het weer goed aan de leerlingen kunnen geven?’. Hiervoor is vakkennis nodig. Rita heeft een groot aantal leerlijnen beschreven. Ze noemt dit haar ateliers. Met het constructie atelier ging de werkgroep vandaag aan de slag. Als je wil bouwen moet je materiaal sterk zijn. En wanneer wordt iets sterk? Vakliteratuur wordt erbij genomen…
IMG_8754 IMG_8750

In de les op de Startbaan zagen we al dat profielen papier sterk maken. Om dit aan leerkrachten en kinderen duidelijk te maken ging de werkgroep voorbeelden van die profielen maken. Die komen dan later op een bord in het technieklokaal te hangen zodat iedereen kan zien en voelen hoe die technische principes werken.

Een constructie van sterk materiaal hoeft echter nog niet stevig te zijn. Hoe krijgt een constructie zijn stevigheid? Door stevige verbindingen. Je raadt het al: Ook voorbeelden van verbindingen komen terecht op het bord. Dat werd dus boren, zagen en lijmen…IMG_8760

Door het maken van de de voorbeelden voor de borden deden de leden van de werkgroep ook een weer hoop kennis op. IMG_8779

De voorbeelden op de borden werden bekeken en besproken…
IMG_8786

En in het van Kinderenmuseum waren nog talloze andere mooie verbindingen te vinden…
IMG_8758

Even een selfie van ondergetekende met spannende stervorm vol splitpen-verbindingen…
De conclusie van deze inspirerende dag was dat we met kennis van constructie tot grootse bouwwerken in staat zijn. Het van Kinderenmuseum staat er vol mee…
IMG_8774  IMG_8770

IMG_8773  IMG_8771

Ik wil afsluiten met wat tips en links: Op de site van de Ontdekplek is een schat aan info te vinden over techniek. Bovendien zijn er gratis mooie werkbladen te downloaden. Techniek in je klas is ook zo’n site vol tips, opdrachten en lesbrieven. En als we het hebben over sterk en stevig zijn de lessen op deze site (in de zwarte linkerkolom op alfabet) over het bouwen met rietjes ook de moeite waard. Rietjes zijn op zich niet heel sterk, maar maak je er bepaalde verbindingen mee, dan kan je er best sterk en stevig mee bouwen. Uitproberen? De lessen laten een handig stappenplan zien…

Er gaat dit jaar nog veel gebeuren op het gebied van techniek in de klas. Daarin zal de werkgroep techniek zich ook nog met een aantal andere ateliers gaan bezighouden.

Ben je benieuwd welke? Blijf dan dit blog volgen…

Groet,
Juf Annemarie

 

 

Eén reactie »

  1. Arlette schreef:

    Mooi om te zien dat techniek een plaats binnen de scholen krijgt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.