Beste Collega/belangstellende,

Onder alle lessen op deze site liggen leerlijnen, denkwijzen en concepten. Die neem je eigenlijk altijd mee in je dagelijkse praktijk. Deze abstracties zijn belangrijk. Zonder deze inzichten blijven lessen incidenten. Ze gaan over brede vragen als:
Hoe zorg je voor samenhang?
Hoe kunnen mijn leerlingen vaardigheden ontwikkelen?
Hoe stimuleren we eigenaarschap bij leerlingen?…

Hieronder zijn een aantal uitwerkingen van deze vragen te vinden en te downloaden. Uiteraard blijven deze inzichten veranderen en vind ik het altijd fijn weer feedback en ideeën te krijgen van ieder die er mee werkt.

Ik heb in de loop der jaren veel tijd besteedt aan het ontwikkelen en ontwerpen van lessen, projecten en materialen. Ik heb hierbij de overtuiging dat ‘delen’ het nieuwe leren is. De ideeën voor deze materialen komen immers ook niet alleen uit mezelf. Vele andere collega’s, makers, onderzoekers en kunstenaars hebben mij geïnspireerd. Op mijn beurt wil ik daarom ook graag andere collega’s helpen en inspireren en mijn ervaring delen. Daarbij stel ik het wel op prijs dat bij gebruik van de materialen hieronder mijn naam en/of de namen van andere auteurs vermeld wordt.

Concepten techniek
Gezamenlijk met Rita Baptiste ben ik in 2018 gestart in kaart te brengen wat leerlingen op het basisonderwijs naar ons idee moeten kennen en kunnen voor het vak techniek, als zij de basisschool verlaten. Wij hebben de inhoud van dit vak samengevat in een aantal concepten als ‘constructie’ en ‘elektriciteit’. De kern hiervan is in tweezijdige losse A3-bladen samengevat. Vouwbaar als boekje geven deze bladen in één oogopslag een overzicht en idee van het onderwerp. Hieronder als voorbeeld de buitenkant en binnenkant van het concept ‘elektriciteit’.
spread_leerlandschap_elektriciteit-2

spread_leerlandschap_elektriciteit-1

Dit blad en de andere concepten zijn op aanvraag te bestellen via amjvanes@xs4all.nl

Leerlijnen projecten
Op de Startbaan ontstond de behoefte de middagen te benutten voor de invulling van projecten waarbij zaakvakken, techniek en kunstzinnige vorming ingezet worden. Dit riep tevens de vraag op hoe wij zicht kunnen houden op wat we in die middagen aan de orde willen laten komen. Rita Baptiste en ik hebben ons verdiept in de leerlijnen van de methoden voor onze zaakvakken, de leerlijnen voor kunst en cultuur van de Cultuurschakel Den Haag, en onze kennis over techniek en de didactiek van leren ontwerpen en leren onderzoeken.
Dit heeft twee leerlijnen opgeleverd:

  • Mens en samenleving
  • Natuur en techniek

De leerlijnen zijn vormgegeven in mindmaps van groep 1 t/m groep 8 en als PDF te downloaden via onderstaande Padlet (klik op zwart pijltje rechtsboven in afbeelding hieronder). De inhoud van deze Padlet zal regelmatig naar nieuwe inzichten worden aangevuld en veranderd.

Feedback en tips naar aanleiding van het materiaal is van harte welkom!

Groeten,
Juf Annemarie