Met rietjes kun je een op een heleboel manieren aan het werk. Hieronder volgen een aantal lessen waarbij de leerlingen gaan werken met bouwconstructies en hun ruimtelijk inzicht ontwikkelen maar ook hun fijne motoriek, gevoel voor kleur en technisch inzicht gaan gebruiken. En vooral plezier!

Laat je eerst inspireren op onze pagina: Rietjes en stokjes onder Galerie. Hier is te zien in vele foto’s en filmpjes wat de leerlingen op de Startbaan hebben gemaakt in dit project.


Les 1: Bollen van Archimedes

Ik ben zelf dol op polyhedra en ruimtelijke vormen en bollen. Om de leerlingen hiermee te leren werken en hun op een makkelijke manier  te laten voelen en ervaren hoe die vormen in elkaar steken, begin ik graag met een pakket van Polydron: De bollen van Archimedes. Niet goedkoop, maar jaren te gebruiken en op allerlei niveaus inzetbaar. Er zitten bladen bij hoe de bollen met de vaste onderdelen zoals 5-hoeken, vierkanten en driehoeken, in elkaar gezet moeten worden.

IMG_6101 IMG_6100 IMG_6112

IMG_6152

bollenvArchimedes-13


Les 2: Constructies en polyhedra met rietjes

Als de leerlingen dan begrijpen hoe de bollen in elkaar steken kunnen ze dit namaken met rietjes:

2

Knijp het uiteinde van een buigrietje dubbel, waardoor je het makkelijker in het andere rietje kunt steken.

2

Doe er zo 3…

4

En verbind die ook weer…

5

Door ze met plakband aan elkaar te plakken kun je diverse ruimtelijke vormen maken…

5

Zo kun je ook een kubus maken…

.6

6a

Of een Icosahedron. Hiervoor heb je 60 rietjes nodig, waarmee je 20 driehoeken maakt.

1

2

3

IMG_6390 IMG_6388

Natuurlijk hoef je niet alleen polyhedra te maken. Met deze constructies kunnen de leerlingen ook torens of bruggen bouwen.


Les 3: Andere objecten…

Er is meer te doen met rietjes. Je kunt er ook prachtige decoraties mee maken.

IMG_6462

Deze decoratie is gemaakt door rietjes te plakken op een cirkel van karton. Het gebruik van een lijmpistool werkt hierbij goed. Wel onder toezicht en met een duidelijke instructie want de kinderen kunnen zich er lelijk aan branden.

IMG_6460

En deze windvanger is gemaakt door rietjes aan een satéstokje te rijgen. Afsluiten met een mooie reeks kralen, veertjes of andere versiering kan ook.


Les 4 Raketjes van rietjes

IMG_6434 IMG_6433 IMG_6431 IMG_6421

Een leuke technische opdracht is een raketje maken.
Je hebt slechts nodig: potlood, strook papier, plakband en rietjes. Rol een strook papier om het potlood. Plak het goed vast. Zet het rolletje papier op een rietje en blaas…
steps-for-making-a-straw-rockets
Een stap voor stap tutorial (wel in het Engels) is hier als PDF te downloaden: KSC_Soda_Straw_Rocket-Mars_2009a


Les 5: Bouwen met stokjes en elastiekjes…

Dan zijn er ook mooie bouwconstructies mogelijk met (saté) stokjes en elastiekjes. Daar kun je mee beginnen. Bouwen met bamboe kan ook, maar is wel een tikje duurder.

IMG_6448  IMG_6418  IMG_6408

Bovenstaande objecten zijn gemaakt met de lesbrieven van bambox. Het bouwen met bamboe is het mooist, maar met satéstokjes kan het ook en is het veel goedkoper.

toren

Bovenstaande lesbrief en anderen hieronder en het bestellen van bamboe en elastiek kan op deze Site.

Je kunt je project afronden door in het groot met bamboe te gaan bouwen. Er zijn op het internet diverse workshops te vinden.

IMG_7219

En tot slot zijn er ook nog een hoop dingen die ik zelf niet met de leerlingen heb gedaan, zoals lampen van rietjes. Misschien iet voor een volgende keer, ter inspiratie nog wat plaatjes die ik heel mooi vond…

Drink-Straw-designrulz-10 stoel kop IMG_8779 Drink-Straw-designrulz-14 Drink-Straw-designrulz-6 Drink-Straw-designrulz-4 Drink-Straw-designrulz-15 Drink-Straw-designrulz-1 dome1 Drink-Straw-designrulz-9

Eén reactie »

  1. Marjolein van der Jagt schreef:

    Mooie plaatjes en ideeën. De foto’s in de galerie laten behalve de mooie resultaten vooral het succes van de lessen aflezen aan de gezichten van de kinderen. Heb via de linkjes weer rondgestruind op internet: goed bruikbaar allemaal.

  2. Cathe schreef:

    Fantastisch opgezet, heel veel materiaal, waardoor je nog meer inspiratie krijgt. Heel erg bedankt.

  3. Rob Alberts schreef:

    Ik ben onder de indruk van jouw ideeen.

    Vriendelijke groet,

  4. Tessa schreef:

    Fantastisch, maar niet vd plastic soup. Rietjes.

  5. Annemarie schreef:

    Klopt Tessa, zijn ook oude lessen van een paar jaar geleden. Zo zie je hoe snel onze inzichten veranderen. Ik laat ze nog even staan maar deel je opmerking. Ben nu met een nieuwe site bezig met weer nieuwe inhoud 😉

  6. Heidi Mares schreef:

    Heel erg bedankt om te delen. Morgen eens uittesten met satéstokjes en rietjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.