Brainstormen en een spel ontwerpen

IMG_57311-1024x768   IMG_5711-1024x768   IMG_5726-1024x871

Vooraf:

  • Er zijn vele verschillende soorten spellen: Kaartspellen, bordspellen, puzzels… Zorg dat je een aantal verschillende spellen in je groep hebt en praat met de leerlingen over deze verschillen in doel, ontwerp en opzet.
  • Leg ook vooraf uit wat ‘brainstormen’ is, waartoe het dient en wat de basisregels zijn. Hieronder een voorbeeld hoe ik het vaak doe met de leerlingen. Zie ook de foto’s op deze site: Brainstormen
  1. Het gaat erom samen over een probleem na te denken. Samen kom je tot een grootser, gekker en mooier resultaat dat anders is dan je in je eentje had kunnen bedenken.
  2. We beginnen met een goede inventarisatie van het probleem. Dat is hier: Hoe moet ons spel eruitzien? Denk aan doel, vorm, hoeveel spelers. etc…
  3. Dan gaat eerst ieder voor zich in steekwoorden ideeën op een geeltje schrijven. Denk zo ruim en zo breed mogelijk… Denk ‘Out of the box’… In dit stadium is het gekste idee ook van groot belang.
  4. Laat dan iedere leerling zijn 3 beste ideeën binnen een kleine groep presenteren.
  5. De groepjes kiezen uit de gepresenteerde ideeën samen weer 3 ideeën die ze het meest aanspreekt.
  6. Die 3 geeltjes worden op een groot vel geplakt.
  7. Dan gaat binnen ieder groepje weer een individuele ronde beginnen waarbij de leerlingen aanvullingen schrijven op de 3 ideeën die op het grote vel geplakt zijn.
  8. Iedere leerling mag nu 5 geeltjes bij de 3 ideeën op het grote vel plakken. Het mag ook 1 of 2 van de ideeën zijn waarover de leerling het liefs wil verder denken. Dit maakt de drie ideeën meer compleet en uitgewerkt. We denken hier alvast na over bijvoorbeeld de naam van het spel, met hoeveel deelnemers wordt het gespeeld? Hoe gaat het eruitzien? Spelregels?
  9. Het idee dat nu binnen het groepje de voorkeur heeft wordt gekozen.
  10. Het groepje bedenkt voor dit spel een pakkende naam.
  11. De groep kiest een een spreker die het idee voor het spel aan de klas gaat presenteren.

Volg als leerkracht het proces binnen de groepjes. Coach en benoem wat er gebeurt.

  • Ieder groepje gaat hierna hun eigen spel maken.
  • Ieder groepje schrijft de spelregels van het spel op.
  • Ieder groepje gaat zelf het spel spelen en stelt hierbij waar nodig de spelregels bij.
  • Ieder groepje kiest weer een spreker die een korte presentatie aan de hele klas geeft hoe hun spel werkt en hoe het werkproces is gegaan. Vragen als: Is tijdens het maken het idee nog bijgesteld? Wat zijn de verschillen tussen de eerste en de tweede presentatie? Zijn interessant om in de hele klas samen te bespreken.
  • Tot slot kunnen de groepjes ook onderling ruilen van spel en elkaars spel spelen.
  • De hele klas kan zich uitspreken over wat het meest geslaagde spel is en hoe dat komt.

Het Weerwolvenspel van Philippe des Pallières & Hervé Marly

images (1) weerwolfimages

Een groep die wat minder gewend is te brainstormen of die wat minder creatief is, zal al gauw met een doorsnee bordspel à la Ganzenbord aankomen.

Om dit voor te zijn raad ik iedere leerkracht aan (vanaf groep 5) het weerwolvenspel te kopen. Dit is sowieso een geweldige aanrader! Het is een rollenspel dat in iedere speelgoedzaak voor rond de 10 euro te koop is. Mijn leerlingen smullen er allemaal van en vinden het superspannend. Ook heel leuk op een feestje of een schoolkamp. De complete spelregels kun je hier downloaden: weerwolven

In het kort werkt het zo: Er zijn burgers en weerwolven (per klas zo’n 3 of 4). De leerkracht is spelleider en laat het nacht worden (lichtknopje uit) en de kinderen hun ogen dichtdoen. De leerlingen die weerwolf zijn (Deze rol is geheim en staat op kaarten, waarvan iedere leerling er 1 krijgt en die blind worden uitgedeeld) mogen op aanwijzing van de spelleider, de ogen opendoen en wijzen, zonder geluid te maken en eensgezind een slachtoffer aan. De volgende ochtend wordt iedereen wakker en wordt de naam van het slachtoffer bekend gemaakt. De kaart van deze leerling wordt ook bekend gemaakt en hij/zij mag niet meer actief meedoen aan het spel, maar mag wel alles zien en volgen, wat ook heel spannend is.

De dorpsraad moet de volgende ochtend beslissen wie deze weerwolven kunnen zijn. Iedereen praat mee en stemt 1 vermoedelijke weerwolf weg uit het spel. Ook van degene die wordt weggestemd wordt de kaart bekend gemaakt. Het kan een weerwolf zijn of een burger. De weerwolven proberen meestal samen een burger weg te stemmen. Zij doen mee met de gewone burgers. Als alle weerwolven het eerst zijn weggestemd winnen de burgers. Blijven de weerwolven aan het eind over dan hebben zij gewonnen.

Er zijn meerdere rollen voor de burgers. Sommigen hebben speciale krachten, zoals de heks en de ziener… Sommigen kunnen het spel danig in de war gooien en veranderen, zoals Cupido en de dief…Veel leerlingen passen zich na een aantal keer spelen feilloos aan bij hun rol en ontwikkelen hierbij slimme strategieën. Leuk om achteraf te bespreken!


Aanpak

  • Speel het met je klas en geniet. Het basisspel is voor 18 leerlingen. Voor een grotere groep kun je ervoor kiezen 2 spellen te kopen of de kaarten te kopiëren en te lamineren en het zo uit te breiden naar een kaartenset met kaarten en rollen voor bijvoorbeeld een klas van 30 leerlingen.
  • Er zijn mooie uitbreidingssets te koop  met extra opdrachten en extra rollen, zowel voor de weerwolven als voor de burgers.
    images (3)   images (2)
  • Praat met je klas over de essentie van dit spel: De dubbelrol van de weerwolf… overdag een onschuldige burger, ’s nachts met volle maan een moordenaar.
  • Laat de leerlingen nadenken over meer dubbelrollen in dagelijks leven, sprookjes en films…
  • Wat dacht je van een dief, een vampier, een moordenaar, of een psychopathische kok die af en toe iets giftigs in zijn heerlijke diners stopt…Mensen op een schip die ’s nacht in een zeemeermin/man veranderen en hun slachtoffers de donkere diepte in sleuren…
  • Wat is de setting van het spel dat de leerlingen zelf gaan bedenken. Bij het originele spel is het het dorpje Wakkerdam. Hun eigen spel kan zich afspelen in een griezelkasteel, een bos, een schip of een hotel…
  • De leerlingen kunnen hierover brainstormen en daarna zelfstandig of in groepjes de personages gaan uitwerken.
  • Laat ze ook weer voor de klas hun ideeën presenteren.
  • Laat goed nadenken over de personages en de rollen en laat ze deze zo mooi mogelijk op kaarten tekenen. Gelpennen, glitter, stiften potlood en veeeeel fantasie!
  • Het mooiste spel wordt gelamineerd en met de hele groep gespeeld.

Spannend voor jong en oud…Binnen en buiten….Veeeeeel plezier!

images (4)   images (5)

Eén reactie »

  1. […] Voor vandaag heb ik een Brainstormsessie voorbereid die er voor zorgt dat we weten wat voor game we willen maken. Ik heb deze methode gevonden op de volgende website: https://woordenbeeldclub.com/lessen-een-spel-ontwerpen/ […]

  2. […] Lessen brainstormen en een spel ontwerpen […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.