Mij is opgevallen dat leerlingen uit mijn plusklassen perspectief heel spannend, inspirerend en stoer vinden. Het geeft ze een tool om ruimte op een plat valk te creëren. Er zijn op het web fantastische lessen over perspectief te vinden. Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe een project of een lessencyclus eruit kan zien en hoe ik dit onderwerp weleens gegeven heb.

We beginnen makkelijk. Ik laat deze afbeelding zien en vraag wat de leerlingen daarin zien.

Naamloos-1

Al gauw komen leerlingen dan met het antwoord: ‘Een afgevlakte piramide, gezien van boven’, of de inkijk in een kamer. Opgemerkt wordt dan dat beide beelden ruimtelijk zijn. De leerlingen kunnen even zelf brainstormen over hoe dit komt.

Vervolgens komen de volgende beelden…

Richard Hamilton       Richard Hamilton2

Ook beelden van inkijk in een kamer, maar dan gevuld met mensen, meubels en voorwerpen. Het is van Popartkunstenaar Richard Hamilton.

Vertellen over de achtergrond van Popart en Richard Hamilton is hierbij leuk. Leerlingen zijn vaak ook dol op Popart en vinden er in het dagelijks leven nog ontwerpen van terug op hun tassen en T shirts bijvoorbeeld.

Bij mij in de lessen kwam aan de orde:

  • Jaren 60
  • Popular Art. Alles is kunst
  • Kitch/souvenirs
  • Massamedia/reklame/cola/strips
  • Consumptieartikelen/verpakkingsindustrie

Daarna krijgen de leerlingen van mij een uitdraai (kan op A4 of A3) van de lege kamer. (downloads in PDF zie onderaan de pagina). Ze krijgen de opdracht uit tijdschriften en bladen meubels, spullen, mensen, of wat ze maar leuk vinden in de kamer te plakken. Een beetje op de manier van Richard Hamilton en het zo te doen dat het ‘klopt’. En HOE dat dan moet ‘kloppen’…dat verklap ik nog niet. Ze moeten het op het gevoel doen en mogen er ook bij tekenen.

Dit heeft een leerling toen gemaakt met al goed gevoel van hoe perspectief werkt.

perspectiefkamer

De les daarna bespreken we het gemaakte werk en geeft ik uitleg over
het 1 puntsperspectief.

Er volgt een korte uitleg over verdwijnpunt en horizon.

  • Horizon
    Dit is de lijn waar de aarde en de lucht elkaar raken en ligt op onze ooghoogte. De horizon is ook van belang voor ons standpunt. Kijken we van heel laag, dan is de horizon ook laag en kijk je van onderen tegen alles aan. Is je standpunt heel hoog of vlieg je als een vogel (vogelvluchtperspectief), dan kijk je op de daken van de huizen en ligt de horizon heel hoog. Alles wat onder de horizonlijn ligt, kun je van boven bekijken.
  • Verdwijnpunt
    Dit punt ligt op de horizon en hier lijken alle lijnen naar toe te lopen.

Bewapend met deze info mogen de leerlingen nu een tekening maken van een kamer waarvan ze zelf horizon en verdwijnpunt bepalen.

perspectiekamer 2

Een leerling had deze kamer gemaakt. Het kleedje ligt nog niet helemaal in perspectief, maar het is een leuke tekening. Interessant is nu om de werkstukken uit de eerste les en de tweede les met elkaar te vergelijken en aan de leerlingen te vragen of zij verschillen zien.

En dit is nog maar het allerprilste begin van perspectief…

Er is een prachtige site van the helpfull artteacher die met filmpjes inzichtelijk maakt hoe de regels van het perspectief werken.
In onderstaand filmpje van hem is duidelijk zichtbaar dat als je door een straat rijdt alle lijnen naar 1 verdwijnpunt lopen…

Zo werkt het dus in een kamer ook. Alle lijnen lopen naar het verdwijnpunt in het midden. Alleen kom je niet tot aan het verdwijnpunt want er staat een muur voor…

Creatief:
Wat dacht je van deze pop-upkaarten met inklapbare stoelen in perspectief…

perspectiefstoelen
Technisch:

Of deze lessen om je tegeltjes en planken te tekenen…

one-point_perspective_room.ai

PDF downloads:

kamer Kamer van mij…

art_2006_1point_persp_room Kamer van Dawn…

centraalperspectief Mooi tutorial over centraalperspectief…

En wat onderdelen uit de kamer om nog een op film te zien hoe het moet…
         
Veel plezier…Voor meer inspiratie kun je ook kijken op mijn Pinterstbord hierover.
Dit is pas het begin…

Eén reactie »

  1. Sarah schreef:

    Ziet er super leuk uit! Ga ik ook proberen met mijn leerlingen!

  2. […] hangt het van je onderwerp af of je je verder gaat verdiepen in bijvoorbeeld stilleven, landschap, perspectief of portret. Ik heb nu al verbanden genoemd tussen de vakken tekenen, scheikunde, wiskunde en […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.