Voor de laatste techniekles van dit schooljaar vroeg ik groep 5 wat ze wilden gaan doen. Het antwoord was SLIJM MAKEN! Dat leek me een goed idee. Ik had er net een leuk boek over aangeschaftboek en een aantal filmpjes over bekeken. Leuk om eens uit te proberen! Maar helaas! In de verre omtrek rond Ypenburg en Nootdorp was geen droge lijmpot meer te krijgen. Slijm maken is nog steeds een rage en alle schappen met de benodigde producten waren leeg.
Geen nood. We deden een andere techniekles over licht en ook groep 5 mocht in de weer met UV-schmink, alleen… ik had het wel beloofd. En zeker als juf moet je je aan je beloften houden. De laatste schoolweken breken aan, het lichtlab wordt afgebroken, het technieklokaal opgeruimd en iedere keer als ik leerlingen uit groep 5 tegenkwam werd er geroepen: ‘Gaan we nog slijm maken?’ Natuurlijk ga je dan toch overstag. Deze bofferds kregen dus een extra les.

Dat betekende op de valreep het web afstruinen om online de materialen te kopen, die in de buurt nog steeds niet te krijgen zijn. Met 1 muisklik was de lijm de volgende dag in huis. Had ik eerder moeten doen. Leerlingen worden namelijk gelukkig van slijm. Kijk maar naar hun gezichten…

In ‘het grote Slijmboek’ stond ook te lezen dat het spelen met slijm rust geeft. Dat heb ik eerlijk gezegd niet kunnen ontdekken. Het dak ging er af van al het enthousiasme. Wel is het de leerlingen gelukt om zelf te experimenteren met diverse kleuren en eigenschappen van slijm.

Dus waarom is slijm nou zo fijn? We hebben er samen diverse antwoorden op gevonden…

Dit was de laatste techniekles van dit schooljaar. Volgend schooljaar gaan we verder en ga ik samen met mijn collega juf Carola de technieklessen op OBS De Startbaan verzorgen.

Wordt dus vervolgd,
Juf Annemarie

2 responses »

  1. René schreef:

    Grappig! Ik had precies hetzelfde. Beloofd om de laatste les slijm te maken. Alleen wilde ik geen Borax en lijm gebruiken. Deegklei van C3 vond ik te droog. Gelukkig op wikihow een recept gevonden met afwasmiddel en maizena. In de juiste verhouding soepel te kneden en in dunne draden uit elkaar te trekken. Mee laten nemen in luchtdichte ziplockzakjes van Ikea.
    Groeten van Meester René, vakleerkracht techniek PO Rotterdam-Zuid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.