Ja, de baas zijn van de wereld! Dat zou wat zijn! Veel macht om dingen te veranderen. Wat zouden onze leerlingen doen?
De baas van de hele wereld is wel erg veel ineens dus in ons project ‘Utopie’ begonnen we met Nederland en met een afgebakend gebied: wat zouden de leerlingen willen veranderen in de zorg, in internationale samenwerking of aan onze omgang met het milieu? De leerlingen mochten zelf een ‘ministerie’ opzetten en zich presenteren in een filmpje. Dat viel nog niet mee. De techniek van het filmen roept een aantal vragen op: hoe breng ik iets in beeld?; wat is mijn camerastandpunt?; hoe monteer ik filmfragmenten?; hoe, waarom en wanneer gebruik ik special-effects?
Maar ook de inhoud van een filmpje moet goed in elkaar zitten. Daarvoor schreven de leerlingen eerst een storyboard waarin ze nadachten over hoe ze zich wilden presenteren, wat hun probleem was, hun utopie en wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn. Zowel inhoudelijk als qua vorm een hele klus waar ze een aantal lessen aan hebben gewerkt. Hieronder 1 van de resultaten..
Om alle filmpjes te bekijken kunt u klikken op deze link.
De bedoeling is dat alle leerlingen van onze school de filmpjes gaan zien en een stem gaan uitbrengen op hun favoriete presentatie. Ik ben benieuwd welke filmpjes onze leerlingen het meest waarderen. Het is dan spannend om te volgen waarom de leerlingen een presentatie of filmpje waarderen. Welke redenen voeren ze aan en kunnen ze dit ook goed onder woorden brengen? Hoe geven ze elkaar feedback?
Voor de leerkrachten is het altijd boeiend om te zien hoe leerlingen denken over de wereld en hoe ze die gedachten vormgeven. Bij het maken van de filmpjes ging dat soms heel gestructureerd en hadden leerlingen teksten op papier die ze onderaan hun camera/mobieltje plakten om tijdens het filmen te kunnen spieken en soms ging het spelenderwijs via bijvoorbeeld een toneelstukje.
Hierbij was samenwerking en meedenken met elkaar belangrijk. Om even achter de schermen te kijken en iets van dit proces mee te krijgen plaats ik hierbij een link naar een filmpje waarin de eerste filmles werd geëvalueerd en de leerlingen zich hadden beziggehouden met hoe ze zich als groep op film wilden presenteren. Een storyboard hadden ze toen al gemaakt. Het was mooi om te zien hoe betrokken de leerlingen waren en hoe ze met elkaar meedachten over de presentaties.
Tot slot zag ik ook een prachtig artikel in het AD van Ellen den Hollander over 6 kinderen van 11 jaar die zich onder andere bogen over de vraag wat ze zouden doen als ze de baas over de wereld zouden zijn. Mooie portretten van deze kinderen!
Het project ‘Utopie’ is afgesloten en de onderbouw/middenbouw gaat zich bezighouden met het thema ‘Verhalen, de bovenbouw met ‘Identiteit’.
Wordt dus weer vervolgd,
Groet,
Juf Annemarie