De vorige les hebben we ons beziggehouden met het karakter van ‘de held’ van een verhaal. De leerlingen mochten zelf een held bedenken. Veelal kwamen ze met personen uit hun eigen leven zoals hun ouders, vrienden en vriendinnen. Dit keer gingen we er nog dieper op in: wat maakt iemand tot een held? Welke eigenschappen heeft een held? Belangrijk voor de leerlingen is tevens het besef dat ze ook zelf het verschil kunnen maken en een held kunnen zijn.

We lazen de fabel van Aesopus van De leeuw en de muis, waarin de muis de leeuw stoort in zijn slaap en de leeuw hem geïrriteerd grijpt met zijn klauw. De leeuw spaart de muis en wordt later weer door hem gered als hij is beland in de netten van jagers. De muis kan immers met zijn scherpe tandjes de netten doorknagen.

De leerlingen reflecteerden eerst zelf op het verhaal naar aanleiding van 4 korte vragen en gingen daarna in tweetallen bespreken wat de overeenkomsten en verschillen waren in hun observaties…

IMG_7825

Toen bespraken we klassikaal welke kwaliteiten een held kan hebben. Moet een held altijd de wereld redden of kan hij/zij ook gewoon in dagelijkse dingen een heldenrol vervullen? Kunnen de leerlingen zelf ‘helden’ zijn? Wat doet een held? Welke kwaliteiten heeft een held? Zien de leerlingen zulke kwaliteiten ook bij zichzelf? In tweetallen keken de leerlingen naar 1 kwaliteit van zichzelf en 1 kwaliteit van hun gesprekspartner…

IMG_7828

Een aantal leerlingen wilden wel voor de camera vertellen wat ze van deze les hadden opgestoken…

In de hele school is men bezig met het belichten van kwaliteiten van leerlingen. Leerlingen mogen elkaar in het zonnetje zetten bij het kiezen van ‘de kanjer van de week’. Ze mogen een klasgenoot kiezen van wie zij vinden dat deze zich positief inzet. De leerlingen leren zo elkaars kwaliteiten herkennen en benoemen. In deze groep 5 was onze Nikita de afgelopen week de kanjer (of de heldin ;-))

IMG_7816

Zo wordt er bij ons op school nagedacht over het concept van ‘de held’. We hebben weer ondervonden dat verhalen een krachtig middel kunnen zijn om na te denken over onze eigen standpunten en eigenschappen. Stap voor stap zullen we het concept ‘verhalen’ dan ook uitbouwen in onze volgende lessen.

Wordt weer vervolgd,
Groet,
Juf Annemarie

 

 

 

»

  1. […] van ‘de held’, waar we het eerder in deze klas over hebben gehad (Held les 1, Held les 2). Hoe zou ‘de held uit ons verhaal’ reageren op bepaalde problemen en verstoringen van […]

  2. An Tonia schreef:

    Wat een geweldig goede, leuke, leerzame website! Super gaaf. Ik werk in het VO en ik leer hier heel erg veel van. Dank voor het delen. Groeten, An.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.