In de onderbouw zijn we de afgelopen technieklessen bezig geweest met het begrip hefbomen. Hoe werkt dit principe en waar zien we het in het dagelijks leven. Omdat plaatjes meer zeggen dan duizend woorden hieronder wat de leerlingen in een korte instructie leerden…

We begonnen met een wip van blokken en het begrip van kracht, last en draaipunt (of scharnier). En toen merkten we dat een zware last met een hefboom makkelijk kan worden opgelicht…

Er waren al hele jonge leerlingen die intuïtief begrepen dat de last met minder kracht omhoog te krijgen is als je het draaipunt verplaatst in de richting van de last en de arm
(a in het plaatje hierboven) langer maakt.

Toepassingen in het dagelijks leven te over…

En dan lekker maken en doen met het schaarprincipe… Kijk naar de resultaten in ons filmpje…

 

U zag ook ouders in het filmpje die onze lessen kwamen ondersteunen en ook veel plezier hadden met de kinderen. Wederom dank voor uw inzet! Hier zag u vast de werkstukken van de onderbouw. Ben benieuwd wat de bovenbouw met deze onderzoekjes gaat doen. Want uiteraard is er veel meer mogelijk…

Prachtig toch dit werk van Federico Tobon! Ook volwassenen spelen graag met techniek. En wat heerlijk dat je dan op de bank in den Haag via internet het werk kan bewonderen van deze kunstenaar uit Los Angeles. Dus ik ben benieuwd of de bovenbouw zich kan laten inspireren en zelf verdere onderzoeksvragen kan bedenken om dit principe in te zetten…

Wordt dus weer vervolgd,
Groet,
Juf Annemarie

Eén reactie »

  1. […] de hefboomwerking van de hamer snappen we ook ineens beter hoe we hem vast moeten houden. Zelfs kleuters kun je daar leuke lessen over geven. Verbanden zijn dus belangrijk. MAAK-onderwijs moet daarom ook kennis bieden binnen context en […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.