De leerkracht uit groep 6 kwam naar mij toe met de vraag op welke manier ze het beste zou kunnen filosoferen over ‘Nederland’. Wat maakt ons Nederlands? Een interessante vraag die al vele jaren vanuit vele invalshoeken is belicht is en die nog niets aan belang heeft verloren.

Ik bedacht een opzet voor deze leerkracht om de leerlingen in groepjes te laten nadenken over ‘ja maar’ stellingen (hierbij bijgevoegd: Groep 6 Stappenplan filosofieles over Nederland). Bijvoorbeeld: ‘De Nederlander is lang, heeft blond haar en blauwe ogen’… Ja dat is waar, maar niet altijd… Wanneer wel, wanneer niet… Wat zien de leerlingen zelf in hun directe omgeving, thuis, in hun familie, bij vrienden, op school?… En zijn er cijfers en feiten over te vinden?

De gedachte erachter was dat verschillende groepjes zich zouden buigen over een eigen vraag en hun bevindingen op een poster aan de klas zouden presenteren. Op deze manier kan er voor de hele klas een totaalbeeld ontstaan. De vraag: ‘Wie is de Nederlander?’, hebben de leerlingen dan op deze wijze samen ontrafeld.

Ik ging de leerlingen interviewen hoe dit proces was gelopen en was verrast door hun open houding en de weloverwogen wijze waarop ze hierover hebben nagedacht. Dit resulteerde in het volgende filmpje…

Veiligheid, vriendschappen, taal en familie vinden onze leerlingen belangrijk. Ze hebben het prachtig verwoord. Het is met 10 minuten een beetje lang geworden maar ik wilde al hun ideeën over ‘De Nederlander’ aan het woord laten. Mooi om te zien hoe open en zonder vooroordeel deze leerlingen hun gedachten verwoorden. Ik ben benieuwd of u als kijker net zo trots op ze bent als ik.

Dankjewel groep 6! Ik heb van jullie genoten!
Juf Annemarie

 

Eén reactie »

  1. Juf Arlette schreef:

    Wow, wat een goede reportage van een geweldige groep 6 op onze mooie multiculturele school waar alle nationaliteiten goed samengaan! Trots!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s