Even een foto maken in de techniekles van collega Carola. De camera richt zich diagonaal door het lokaal en registreert allemaal aandachtige leerlingen…IMG_1015

Lekker aan het werk. Nu even niet in de boeken, lezen of luisteren maar eens leren door te doen. Juist die afwisseling motiveert. ‘Techniek is niet alleen techniek’, denk ik bij mezelf, terwijl ik deze beelden schiet. De vorige blogpost ging ook al over deze techniekopdracht, het maken van een Pinokkio, die juf Carola en ik momenteel aan alle klassen van OBS De Startbaan geven. Hierbij leren de leerlingen zagen, boren, schuren, vijlen, meten en timmeren. Maar dat is het niet alleen… De leerlingen kunnen en mogen veel meer doen. En ze mogen het ZELF doen. Zelf kiezen of ze lekker bij elkaar gaan staan of een eigen plekje kiezen…

Zelf ontdekken hoe ze gereedschap hanteren en of dat makkelijker samen gaat of alleen…

Zelf een helpende hand zoeken of kijken of je het alleen kunt… En ontdekken hoe leuk het is om een helpende hand toe te steken. Leerlingen van groep 7 waren afgelopen week verdeeld bij de kleuters en werden direct door juf Anneke ingezet om de kleuters te helpen hun Pinokkio af te maken. Leuk voor beide partijen…

Techniek is ook zelf nadenken over je eigen doelen: Is dit nu af? Vind ik het goed zo? Of wil ik er nog meer aan doen? Wat zijn de vervolgstappen? Welk materiaal heb ik daarbij nodig? Trots kwamen een paar leerlingen vanmiddag aan het eind van hun les naar mijn kantoortje. Ze wilden even het resultaat laten zien. De Pinokkio’s zagen er prachtig uit. Laten we ze zo in hun blootje of niet? De leerlingen zaten boordenvol plannen om hun poppen aan te kleden, haren te geven, een muts op te zetten en oh ja… Piniokkio hoefde niet altijd een jongen te zijn. Het mocht ook best een meisje worden: Pinokkia. En dan is breien of haken ook wel weer leuk om te leren. Misschien hebben ze nog wol en stof thuis liggen. Vilt is ook een goed idee. Dat hoef je niet af te hechten.

IMG_1043

Hoe maak je er nu eigenlijk een marionet van? En wie had deze opdracht bedacht? Was ik dat? Ik vertelde dat Rita Baptiste een belangrijk aandeel had in dit idee. Oh, was dat zo? Wie is dat dan? Dan moest Juf Rita als ze volgende week toch langskomt beslist ook even bij hun in de groep komen kijken… Even kennismaken en het werk bewonderen…

Dus inderdaad… Techniek is niet alleen techniek…

Voor wie wat meer foto’s wil bekijken en/of downloaden hieronder wat linkjes naar fotoalbums:

Groep Paars, Groep Blauw, Groep 5, Groep 6, Groep 7. De andere groepen volgen nog.

Dus wordt vervolgd,
Groet,
Juf Annemarie

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.