Gisteren zijn de groepen 7 van OBS De Startbaan op bezoek geweest in Arnhem bij het Airborne museum en de begraafplaats Oosterbeek. Dit was op uitnodiging van de Grenadiers en Jagers, die voor ons een prachtige dag hadden verzorgd, inclusief busvervoer en lunch.

Op eerdere blogs is te lezen dat wij als basisschool het monument van de Grenadiers hebben geadopteerd en daarom traditioneel op 10 mei gezamenlijk de slag om Ypenburg herdenken. De steeds hechtere band van onze school met dit regiment is belangrijk voor onze leerlingen. De herdenkingen zijn steeds een aanleiding onze eigen geschiedenis te leren kennen en te blijven nadenken over vrede en vrijheid.

Het was in de eerste plaats fijn om op stap te zijn met 2 groepen waarin een goede sfeer heerste en leerlingen elkaar een handje hielpen als dat even nodig was…

En er was daarnaast ook weer een hoop te leren: Over de slag om Arnhem en hoe dat tegenviel voor de geallieerden; over de rollen van de Polen en de Engelsen hierbij; en over hoe deze gebeurtenissen van invloed waren op de levens van mensen in die tijd… Het museum liet de leerlingen deze levens ontdekken door middel van koffertjes. Hierin zaten spullen, aanwijzingen en vragen die stap voor stap inzicht gaven in het leven van iemand die de slag om Arnhem had meegemaakt. Dit vormde een handleiding voor een route en speurtocht door het museum. Na een algemene uitleg kregen de leerlingen allemaal eigen koffertjes met andere personages. Een ontdekkingstocht door het museum kon beginnen…

Het museumbezoek werd afgesloten door een gezamenlijke wandeling door een ‘ervaring’: In de kelder van het museum was een indruk van de slag om Arnhem nagebouwd. Na de eerste euforie waarin men dacht al bevrijd te zijn kwam het taaie gevecht met de Duitsers.

Daarna kregen we in de tuin bij het museum een verzorgde lunch van de Grenadiers en Jagers…

Even eten en spelen voor we doorgingen naar het volgende serieuze onderdeel van de excursie: De begraafplaats Oosterbeek. Ook hier weer werden we er door de goede rondleiding en de indringende verhalen bewust van dat iedere grafsteen een geschiedenis heeft. Een geschiedenis waarin diverse nationaliteiten een rol spelen. De slechte behandeling van de Poolse soldaten is hiervan een voorbeeld…

De Polen hebben keihard gevochten voor onze bevrijding maar kregen hiervoor in eerste instantie weinig dankbaarheid. De Poolse officier waarover hier wordt verteld verloor zijn functie, moest jarenlang werken als portier en mocht bij een herdenking eigenlijk niet ons land in zonder visum. De Polen kregen oorspronkelijk de schuld van het mislukken van Market Garden (het plan om via Arnhem Nederland van de Duitsers te bevrijden). Gelukkig denken we hier nu anders over en krijgen de Polen nu wel de erkenning die ze verdienen.

We treffen dus diverse nationaliteiten aan op dit kerkhof maar ook diverse symbolen. Waar staan ze voor en wat is hun betekenis?

En wat kan een naam betekenen of voor gevolgen hebben?

Deze Joodse soldaat diende in het leger onder een andere naam…

Zoveel namen, symbolen en geschiedenissen… We konden er maar enkelen leren kennen en dat was al erg indrukwekkend. Eigenlijk bijna niet te bevatten hoeveel verhalen en geschiedenissen een plek hebben op dit kerkhof. Sommige graven zijn van mensen die zich als helden hebben gedragen.

Wat zou je zelf doen in oorlogstijd? Dat antwoord is niet makkelijk te geven en waarschijnlijk weet je dat ook pas als je in zo’n situatie belandt.

Dankzij de gastvrijheid van de Grenadiers en Jagers en de boeiende uitleg van de mensen van het Airborne museum hadden we een mooie en leerzame dag. Een dag waarop we veel te weten kwamen en waardoor we ons nog veel meer gaan afvragen. Burgerschap en nadenken over je eigen plek in de wereld is voor onze leerlingen meer dan ooit van belang.

Wij willen iedereen die ons heeft gereden, ontvangen, onze lunch heeft verzorgd, en boeiende uitleg heeft gegeven heel hartelijk danken! We blijven erover nadenken deze excursie nog beter in te bedden in onze projecten en willen dit graag blijven doen en toevoegen aan de tradities binnen de school.

Niet alle foto’s zijn geplaatst in dit verslag. Het volledige album is voor iedereen te vinden onder deze link. Al het foto- en film materiaal is hier te bekijken en te downloaden.

Wordt vervolgd,
Juf Annemarie

 

 

Eén reactie »

  1. […] aan de adoptie van dit monument en de band met de Grenadiers en Jagers. De jaarlijkse herdenking en uitjes naar Arnhem naar het Airborne museum en de begraafplaats Oosterbeek worden helemaal verzorgd door de Grenadiers en Jagers. Dit vergroot de betrokkenheid van de school […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.