Onze groepen 8 op OBS De Startbaan zijn na de Kerstvakantie gestart met het project ‘Identiteit’. Omdat een bezoek aan het Anne Frank huis voor de groepen 8 een traditie is wilden de leerkrachten het begrip identiteit koppelen aan Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog en dagboeken.

Maar wie was Anne Frank? De meeste mensen zullen antwoorden dat het een Joods meisje was die haar onderduikperiode in het achterhuis beschreef in haar dagboek. Daarmee weet je nog niet wat voor meisje ze was. Welke dromen had ze? Wat wilde ze graag worden? Waar was ze goed in? Om dat goed in beeld te krijgen vroegen we de leerlingen te kijken naar welke vaardigheden ze had. Vaardigheden die de leerlingen ook zelf moeten ontwikkelen om goed in het leven te staan. Bij ons op school werken we met de leerlingen aan:

  • Samenwerken
  • Communiceren
  • Burgerschap
  • Creativiteit
  • Kritisch denken
  • Karakter

Om die complexe vaardigheden uiteen te rafelen in kleinere subdoelen en ze te oefenen in de klas, gebruiken wij kaartjes. Zie hieronder 3 voorbeelden van de kaartjes die gaan over communiceren, samenwerken en karakter…

Elke vaardigheid heeft een eigen kleur. Bovenaan staat het doel en bij de bullets staan de succescriteria die je ziet als je goed aan dit doel werkt (klik op de kaartjes voor een vergroting). De leerlingen kozen allen een kaartje en keken op die manier naar een film van Disney gebaseerd op het leven van Anne Frank…

1001004005750210

Hun observaties schreven ze op en daarvan kwam een poster in de klas te hangen…
img_1113

Voor een vergroting kun je op de briefjes van de leerlingen klikken. De leerlingen konden nu heel gericht naar de film kijken en het dagboek lezen. Een aantal van hen konden ook goed hun gedachten daarover verwoorden. Sommigen durfden zelfs op de film…

Soms ontstaan er ook eigen initiatieven vanuit de leerlingen. Onderstaande filmpjes laten een interview zien met 4 meiden die samen een hele eigen les in elkaar gezet hebben.

Er staan nog meer leerlingen op film. Deze filmpjes zullen deel uitmaken van een tentoonstelling die te zien zal zijn bij de herdenking van de slag om Ypenburg op 10 mei. Wij hebben als Ypenburgse school het monument geadopteerd van de Grenadiers en Jagers. Ieder jaar vindt op deze datum op het veld voor de school een herdenking plaats van de slag om de Residentie. Onze school heeft door de adoptie van het monument een bijzondere relatie met de Grenadiers en Jagers. Gezamenlijk herdenken we jaarlijks de gevallen soldaten en zijn leerlingen uit de groepen 7 welkom op de kazerne…

De Haagse burgermeester is altijd aanwezig bij de plechtigheden. Ook dit jaar zullen de leerlingen van onze school weer deelnemen aan de herdenkingen.

Inmiddels hebben de leerlingen ook andere verhalen en dagboekfragmenten uit de Tweede Wereldoorlog bekeken. Daar is een mooi spel voor ontwikkeld…

Van onze wijk en haar rijke geschiedenis van de steentijd tot nu hebben we nog een ander spel gekregen van Astrid Abbing. Ook daarin heeft de 2e Wereldoorlog een grote rol en dat spel gaat ook zeker in de groepen gespeeld worden. Astrid gaat tevens de groepen 8 in contact brengen met leden van de historische vereniging Ypenburg. De leerlingen kunnen van hen onder andere leren naar wie de straatnamen in onze wijk zijn genoemd. Daar zitten veel namen van soldaten tussen die streden in de slag om Ypenburg. Een groot aantal van hen zou het einde van die dag niet halen en sneuvelden op 10 mei 1940. Wat weinigen weten is dat deze aanval van de Duitsers werd afgeslagen en dat de Duitsers hier grote grote verliezen hebben geleden.

Het project over identiteit in de groepen 8 is dus in volle gang. Iedereen die belangstelling heeft voor de herdenking op 10 mei en geïnteresseerd is in dit project is dan van harte welkom. De plechtigheden beginnen om 10 uur. In de school zal werk van de leerlingen te zien zijn en zullen meer filmpjes van de leerlingen worden vertoond.

Wordt dus vervolgd,
Nu eerst voor iedereen een hele fijne vakantie,
Groet,
Juf Annemarie

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.