Vandaag konden leerlingen in groep 4 al aardig onder woorden brengen wat ze verstaan onder het begrip ‘identiteit’. Ze gaven antwoorden als ‘uiterlijk’, ‘hoe je je voelt’, ‘wat je kunt’, ‘wat je leuk vindt’… Het begrip is ook niet helemaal nieuw. Vorige week zijn we begonnen met dit nieuwe thema. We keken eerst een filmpje van Kikker (mooie verhaaltjes van Max Veldhuis)

We verdiepten ons naar aanleiding van dit filmpje in de identiteiten van Kikker, Eend, Varkentje, Haas en Rat. Daarna gingen we naar het speellokaal om aan te voelen en te spelen hoe je bent als je diverse karakters speelt (prins/prinses, heks/tovenaar, zwerver, dief, zacht konijntje, etc) en hoe je bent als je bepaalde emoties voelt als verdrietig, verlegen, bang, boos… We waren met een grote groep leerlingen in de speelzaal maar gaandeweg lukte het steeds beter diverse karakters en stemmingen uit te beelden…

Terug in de klas dachten ze verder na over hun eigen karakter en identiteit. Daar gingen we deze week mee verder. Dit keer in de vorm van een zelfportret. Net als Andy Warhall deed met het portret van Marilyn Monroe  (zie ook Galerie-portretten op deze site), konden de leerlingen een portret van zichzelf naar eigen inzicht en fantasie kleuren en teksten toevoegen over wat ze vinden van zichzelf: Ik ben…, ik heb…, ik kan… of ik denk… Om op ideeën te komen maakten we gebruik van het kwaliteitenspel.
kwaliteitenspellen_3

Deze kaartjes hielpen de leerlingen woorden te geven aan hoe ze denken over zichzelf. Hierboven staan een paar voorbeelden. Hieronder de resultaten van deze oefening…

U kunt op een afbeelding klikken voor een vergroting en het werk van uw kind downloaden met de rechtermuisknop.

Het was een leerzame ervaring voor de leerlingen maar zeker ook voor ons als leerkracht. Tijdens het maken van zo’n werkstuk wordt goed duidelijk hoeveel zelfvertrouwen een leerling heeft om zijn eigen werkstuk te maken. Veel leerlingen blijken onzeker en letten erg op elkaars werk. Sommigen gaan direct op in hun werk, anderen durven nauwelijks te beginnen. Pokemon en Minecraft zijn heel erg aanwezig in hun leefwereld.

Over het algemeen vonden de leerlingen het fijn om feedback te krijgen over hun werk en na te denken over eigenschappen die deel uitmaken van je identiteit. Het was ook een oefening om te leren je fantasie de vrije loop te laten. Daar is ook lef voor nodig. Hierin hebben veel leerlingen flinke stappen gezet. In je fantasie kun je zijn wie je wil en je werkstuk mag daar een uiting van zijn. Maar die vrijheid nemen valt niet altijd mee. Het helpt dan om te praten over je werk en technische handvatten te krijgen.

Na de vakantie verder…
Fijne vakantie,

Wordt vervolgd,
Juf Annemarie

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.