Op OBS De Startbaan zijn de leerkrachten zijn steeds bewuster bezig met het stellen van leerdoelen. Daarbij is het natuurlijk vooral van belang dat de leerlingen weten wat die doelen zijn. En bij leerdoelen horen succescriteria; wat zie je als het doel is bereikt? Ook hierbij is het de uitdaging om leerling en actief mee te laten denken over wat zij zien al zij een opdracht geslaagd vinden.

Bij het vak techniek is dus niet alleen technische kennis van de leerkracht van belang maar moet de leerkracht ook goed in staat zijn om te kijken naar de werkstukken van de leerlingen en samen met hen te evalueren. Het gemaakte werkstuk vertelt veel over hoe de leerling denkt. Wat het werkstuk nog niet laat zien kan de leerkracht vragen aan de leerling. Daardoor krijgt de leerkracht een beeld van de vorderingen. Hierin is het geven van effectieve feedback een rode draad; hoe zet de leerling de volgende stap?

Bij jonge kinderen is dat een hele uitdaging. Ook omdat ze nog niet altijd de woorden kunnen vinden om hun eigen werk te beschrijven. In onze projecten werken we daarom tevens intensief aan de opbouw van de woordenschat die hoort bij het project. In de onderstaande filmpjes is in de techniekles het begrip wiel en as behandeld. Voor sommige leerlingen nog een hele ontdekking hoe een wiel draait en hoe hij vast zit. Het doel was een rijdend voertuig te maken dat kan worden voortbewogen. In het eerste filmpje zien we een leerling die zijn auto wilde laten bewegen met behulp van lucht uit een ballon…

Een mooi gesprekje met goeie leerstappen maar toch ook veel leerlingen in deze groep moeilijk te volgen. Bij de prachtige uitleg van het jongetje over zijn auto is het meisje vooraan in de roze trui is bijna in slaap gevallen ;-). We zien hier dat ook het verschillende niveau op technisch gebied is voor de leerkracht een hele uitdaging is. Hieronder volgen nog 2 leerlingen uit de groep die andere oplossingen hadden om een auto te laten rijden: duwen en trekken…

Die middag zijn er ook nog een heleboel bruggen gebouwd met Lego waarbij aandacht was voor het in verband bouwen: een steen leggen over iedere naad. Elk werkstukje is voor de leerkracht weer een uitdaging: Wat zie ik? Wat zie ik niet? Wat wil ik nog weten? Hoe vraag ik dat? Weet de leerling wat er goed gaat? Weet de leerling wat er nog niet goed gaat? Weet de leerling de volgende stap? En het allermooiste is dan natuurlijk dat goed evalueren zo ingeslepen raakt dat de leerlingen elkaar feedback kunnen geven. Op afgesproken momenten maar ook gewoon tijdens het werk.

Hieronder dus een aantal werkstukken van bruggen. Om van te genieten en om je als leerkracht af te vragen: Wat zou ik vragen? Hoe zou ik op dit werkstuk feedback geven?

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lastig hè. We kunnen tot slot nog 1 keertje meekijken met juf Marjolijn…

Wordt vervolgd,
Juf Annemarie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.