In de herfstvakantie hebben de teamleden van OBS De Startbaan die zich bezighouden met NPDL (New Pedagogies for Deep Learning) de ESHA (European School Head Association) bezocht. Dit is een Europese biënnale conferentie van schoolleiders. Wij waren daar vooral omdat Michael Fullan er als voorman van NPDL kwam spreken over innovatie in het onderwijs. Er waren ook inspirerende sprekers van eigen bodem zoals Jaap Versfelt van LeerKRACHT en René Kneyber over zijn recente boek met Jelmer Evers: ‘Flip the system’.

Uit alle lezingen kwam naar voren dat er een grote noodzaak is het onderwijs aan te passen aan de huidige tijdgeest. Michael Fullan had het hierbij heel treffend over ‘change agents’, mensen die door een innovatieve aanpak of uitvinding veranderingen in de wereld teweeg brengen. Wat hierbij vaak bijzonder is, is de zeer jonge leeftijd van deze vernieuwers: rond de 12 t/m 18 jaar en bovendien, dat bijna ALLE uitvindingen en vernieuwing  van deze jonge mensen BUITEN de scholen hebben plaatsgevonden. Scholen blijken dus geen broedplaatsen voor innovatief en vernieuwend denken. Sterker nog, op de meeste scholen is geen plek voor dergelijke creativiteit.

Wat verder als belangrijk punt naar voren kwam is het grote aantal uren dat in Nederland gemiddeld wordt besteedt aan lesgeven. Dit ligt ver boven het Europese gemiddelde. En daarnaast wordt er heel veel vergaderd en administratief werk verricht. Praten over onderwijs is iets heel anders dan samen onderwijs vormgeven. Op OBS De Startbaan is geïnvesteerd in uren om samen de lessen voor te bereiden en zaken als projecten en portfolio’s gezamenlijk op te zetten. Teamteaching blijkt een belangrijke voorwaarde om als school een lerende organisatie te zijn.

Veel inspiratie hebben we verder opgedaan bij Dr. Zachary Walker van het NIE (National Institute of Education) in Singapore. Hij had een geweldige keynote waarbij hij als rode draad verhalen vertelde van leerlingen van wie hij veel had geleerd. In de loop van de lezing stelde hij het publiek 12 vragen…
img_9730

Ja, dat komt aardig binnen: Zou jij van jezelf les willen hebben? Zijn je leerlingen werkelijk betrokken of gewoon gehoorzaam? Na deze inspirerende keynote van hem en een hele practische workshop over ICT en mediagebruik in de klas ga ik zeker zijn laatste boek aanschaffen. Nog wat mooie beelden om te delen zijn de volgende…
img_9728

Inderdaad…gewoon aan de slag gaan…en Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
img_9660

Dankjewel Dr. Zachary Walker!
Natuurlijk was het aan het eind van 2 dagen luisteren, uitwisselen en leren, tijd voor een fotomoment van een heel aantal collega’s van DHS (De Haagse Scholen) met Michael Fullan en zijn team: Joanne Quinn en Joanne McEachen, plus NPDL Nederland met Marlou van Beek en Baukje Bemener…
img_9820

Maandag gaan we weer volop verder met onze eigen onderwijspraktijk. Daarbij pakken we weer op waar we voor de herfstvakantie waren gebleven: Ons project ‘Wat is een stad?’, dat heel klein begint met onderzoek naar de stoel… Blijf ons volgen want vandaaruit vergroten we onze blik naar kamers, huizen, infrastructuur, energie, en wie weet… de stad van de toekomst…
Hieronder nog wat beelden uit groep 8 en groep 4. Rita Babtiste was voor de herfstvakantie bij ons op bezoek om de technieklessen te bekijken en ons daarbij weer haar adviezen te geven…


Info over profielen, stevigheid, in verband bouwen, samenwerken, uitproberen, evalueren, presenteren… Het kwam allemaal weer langs en ik had deze beelden nog niet op de blog gezet dus die hadden jullie nog van mij tegoed. Hieronder een diashow van groep 8…

Deze slideshow vereist JavaScript.

En tot slot de dia’s van groep 4 die prachtige stoelen hebben gemaakt met profielen van papier…

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Morgen weer verder,
Groet,
Juf Annemarie

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.