Met ons project in groep 3 over sprookjes en verhalen hebben de leerlingen zich verdiept in de karakters van de hoofdpersonen. We leerden dat een prinses zich anders gedraagt dan een superheld of een lelijk eendje. Ook hebben we het over emoties gehad. We speelden emoties na in het speellokaal en we leerden dat emoties en karakters belangrijk zijn in een goed verhaal. Om ons echt te gaan inleven in een karakter gingen we vorige week aan de slag met het maken van onze eigen karakterpop. Natuurlijk kreeg die ook een naam. Vandaag mochten de leerlingen gaan spelen met hun poppen. Hoe beweegt jouw pop? Hoe loopt en kijkt hij of zij? Hoe oud is je pop en met welke stem praat hij/zij? Om dat te oefenen gingen de leerlingen eerst coöperatief met hun poppen aan de wandel en maakten de poppen in het begin van de les een praatje met elkaar…

IMG_0216

Daarna mochten de poppen aanbellen bij de juf die jarig was. Soms waren de poppen zelf ook blij, maar soms ook niet, dan zat het even tegen. Groepjes leerlingen gingen steeds met een andere opdracht en een andere emotie met hun pop op bezoek bij de jarige juf. Zo oefenden de leerlingen emoties bij hun karakterpop…
IMG_0221
Soms gingen ze zo op in hun verhaal en waarom ze nu blij, teleurgesteld, of boos waren, dat ze vergaten dat niet zijzelf, maar hun pop op verjaarsvisite ging. In onderstaand filmpje kregen de leerlingen de opdracht mee dat hun pop heel blij was. Bij het binnenkomen vertellen ze waarom…

Na deze oefeningen mochten de leerlingen met de app Vivavideo hun pop op de film zetten. Liefst met een bepaalde emotie. Bij het uitvoeren van deze opdracht moesten de leerlingen aan veel dingen denken. Ze moesten leren hoe de app werkte, ze moesten de pop goed in beeld brengen, en ze moesten een emotie laten zien. Deze opdracht heb ik ook al eens aan groep 7 gegeven en daar was het ook al een pittige opdracht. Mooi dus om te zien dat de leerlingen hard aan de slag gingen en een heleboel filmpjes maakten. Hieronder een filmpje waarbij de leerlingen goed hebben nagedacht over de omgeving van de pop en mooie special effects hebben toegevoegd…

Alleen liep er een jongetje door het beeld die een beetje aan het plagen was. Ook was de stem van de pop niet goed te verstaan en zie je wat het effect is van tegenlicht. Al met al een mooi begin waar we van kunnen leren. Hoe kunnen we onze filmpjes nog beter maken?

Hiermee sloten we af. Juf Marjolijn heeft de smaak te pakken en wil met de klas nog een keer met Vivavideo aan de slag. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten. Dat zal na de meivakantie worden…

Wordt dus vervolgd,
Groet,
Juf Annemarie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.