Vandaag zijn we in groep 8 verder gegaan met het project ‘Vrede en recht’. Met de kunstenaar Frank Niessen hebben ze de afgelopen weken een huis van vrede en recht gemaakt met daarop briefjes met boodschappen over wat belangrijk is voor vrede.

Begrip van wat noodzakelijk is voor het behoud van vrede is vandaag met de leerlingen nog eens doorgenomen, zodat we nog meer briefjes kunnen bijplakken en ook nog beter gaan begrijpen wat we daarop kunnen schrijven.
We begonnen de les met nadenken over wat we zelf nodig hadden voor een goede dag op school:
vincent hand copy

evin hand copy
Daarna dachten we na over wat de gevolgen zijn als we op school krijgen wat we nodig hebben en wat er gebeurt als we het niet krijgen…
school1
school2
En welke zaken zijn er dan nodig als je buiten het klaslokaal de wereld instapt?
wereld
Het was best heel lastig voor de leerlingen om na te denken over zaken die iedereen in de wereld nodig heeft zoals water, schone lucht, voedsel, maar ook vrijheid, onderwijs, goede regels en wetten…Dingen die je in de klas ook nodig hebt moeten wereldwijd ook goed verdeeld en in balans zijn. Ook in de wereld gaat het vaak goed, maar vaak ook niet. Wat zijn dan de gevolgen? Daarover werd vanmiddag nagedacht. De leerlingen moesten als eindopdracht van deze les één van de besproken begrippen uitkiezen en daarvan een beeldmerk maken. Sommige leerlingen gingen gelijk met meerdere begrippen aan de slag…

vincentlogo
Anderen kozen er 1 uit…
doralogo
Eerlijke verdeling werd belangrijk gevonden…
delen
Voedsel…
KM_C454e16041214030-7
En heel veel leerlingen vonden water belangrijk…

Begrippen als vrijheid en veiligheid werden minder gekozen. Misschien omdat het abstracte begrippen zijn waarvoor het wellicht lastiger is om er een beeld bij te bedenken.

Wordt vervolgd,
Groet,
Juf Annemarie

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.