Mooie werkstukken zijn er gisteren in de les gemaakt bij de kunstenaars Frank en Annemieke met het thema ‘vrede en recht’. Bij beide kunstenaars is de techniek van de collage gebruikt. Bij allebei wel op een heel verschillende wijze. De leerlingen bij Frank gebruikten veel kleur en structuur en gebruikten in hun beelden teksten of symbolen. Lilia knipte de tekst uit…
IMG_0062
Dat leverde bovenstaand werkstuk op. Andere leerlingen vonden dat een goed idee en pasten het uitknippen van vormen op hun eigen wijze toe…

Hieronder is ook een symbool gekozen om het begrip ‘vrede’ uit te drukken. Dit keer zijn er geen elementen uitgeknipt, maar zijn de symbolen voor vrede met diverse repen gekleurd papier beplakt.
IMG_0055
De herhaling is mooi toegepast. Reepjes papier van dezelfde kleur in verschillende nuances werken ook ruimtelijk. In het volgende werkstuk is dat bij een tekst toegepast…
IMG_0057
Hier lijken de letters op een muur te staan…

Bij Annemieke gebruikten de leerlingen de collages uit de vorige les om een ruimtelijke voorstelling te maken van hun visie op Ypenburg. Vliegveld Ypenburg heeft in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld. Daarvan hebben ze in de vorige les beelden verwerkt in hun collages. Nu gebruiken ze elementen uit die collages om op ideeën te komen voor ruimtelijk werk…

Daarbij kregen ze veel feedback van Annemieke…
Hoe gebruik je je eerdere tekeningen en collages om te komen tot een ruimtelijk werkstuk?

Al werkende kom je dingen tegen die je mooi vindt of kunt gebruiken. Het huisje van Indya heeft een verrassende onderkant. Als je dat wil laten zien moet je dat ook vooral doen. Annemieke: ‘Jij bent de baas over je eigen ontwerp’.

Tot slot werden de werkstukken klassikaal geëvalueerd.

Beeldend bezig zijn met abstracte begrippen als ‘vrede en recht’ is iets wat de leerlingen niet vaak hebben gedaan en wat best lastig is. Het is een denkproces waarin je diverse stappen zet en besluiten neemt, maar je moet ook gewoon handig leren worden met het materiaal.

Ik heb al veel mooie dingen zien gebeuren en ben benieuwd naar de volgende stappen.

Groet,
Juf Annemarie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.