Vandaag waren de kunstenaars Frank Niessen en Annemieke Olthuijs weer in groep 8 om het project over vrede en recht voort te zetten. De leerlingen die bij Frank ingedeeld zijn hebben de vorige keer gewerkt met het verbeelden van emoties. Vorige week maakten ze tekeningen met een woord dat een emotie of gevoel uitdrukt. Vandaag probeerden ze daarvan een ruimtelijke voorstelling te maken…
IMG_0032

Hierboven zijn de leerlingen bezig met het begrip ‘bescherming’. Ze maakten een ronde omheining, een muur die je kan beschermen. Binnen de cirkel ben je beschermd tegen de buitenwereld, maar je moet wel weer naar buiten kunnen. Er werd dus ook gedacht aan een opening of een poort…
Het ruimtelijk uitwerken van de ideeën bleek nog een lastige opgave. Toch kwamen er een aantal mooie werkstukken uit…
IMG_0044 IMG_0045
De leerlingen van Annemieke hadden de vorige keer tekeningen gemaakt over Ypenburg…
IMG_0027 IMG_0020
Afbeeldingen van Ypenburg als nieuwbouwwijk…
IMG_0021 IMG_0025
Ypenburg als vliegveld…
IMG_0022 IMG_0024
Logo’s met elementen uit de geschiedenis van Ypenburg in de tweede Wereldoorlog…
IMG_0029 IMG_0030
Soms met enige dichterlijke vrijheid en Gandalf strijdend aan Nederlandse zijde…

Deze tekeningen van de vorige les werden gekopieerd en met de kopieën als nieuw materiaal gingen de leerlingen een collage maken. Aan de slag dus met een hele stapel tekeningen waarmee geknipt en geplakt mocht worden…
IMG_0014

Collages van Joe Castro waren hierbij het voorbeeld…
Joe Castro 2 JoeCastro_Jackal_web_0
Bij deze collages zijn de foto’s dicht op elkaar geplakt waardoor een hele nieuwe vorm ontstaat. De leerlingen deden dit met de kopieën van elkaars tekeningen van de vorige week en kopieën van foto’s met Ypenburg als onderwerp. Nieuwe beelden waren het resultaat…
IMG_0035
Het werkproces en de resultaten werden geëvalueerd…

Het was leerzaam voor de leerlingen maar ook voor mij als juf. Mooi om te zien hoe deze twee kunstenaars een les aanpakken. Ik was onder de indruk van de lessen en de werkstukken van de leerlingen.

Wordt vervolgd,
Juf Annemarie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.