Vandaag, de maandag na de voorjaarsvakantie, zijn we weer fris begonnen met ons project over vrede en recht. De kunstenaars Frank Niessen en Annemieke Olthuijs kwamen in groep 8 voor dit project via een samenwerking van kunstenaarsvereniging Stroom en Madurodam. Maar wat heeft Madurodam met ons project te maken?

Wat velen niet weten is dat deze ministad is genoemd naar George Maduro, een Curaçaose student die zich tijdens de meidagen van 1940 als cavalerieofficier onderscheidde in de slag om de residentie, en in 1945 in Dachau overleed; zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door de familie Maduro wordt beschouwd als monument voor hun enige zoon.

Dit jaar bestaat Madurodam 65 jaar. Om dat te vieren zal er een standbeeld van George Maduro worden onthuld. Stroom en Madurodam werken samen in een kunstproject waarbij schoolklassen met het thema vrede en recht een kunstwerk maken.

Voor de vakantie waren we ook met dit thema bezig en bogen de leerlingen zich over de vraag of ze altijd rechtvaardig handelden? Wanneer doe je het wel? Wanneer niet? En waarom niet? Ze kleuren hun eigen portret en schreven erbij wat ze rechtvaardig vonden in zichzelf en wat niet…

IMG_6488

Zeg jij ALTIJD de waarheid, of soms ook niet? Durf jij ALTIJD voor iemand op te komen die in nood is, of hangt dat ook van andere factoren af?

IMG_6494

Geef je altijd je eigen mening, of toch niet?
IMG_6492

Mensen beloven wel een hoop, maar DOEN ze het ook echt?

IMG_6495

Al deze zaken vroegen de leerlingen zich voor de vakantie af en ze probeerden daarop een eerlijk antwoord te geven.

Vandaag waren de kunstenaars aan het woord. Annemiek vertelde wat achtergronden over Maduro…

Daarna las ze de leerlingen een fragment voor uit een boek over de oorlog. Bij bepaalde woorden en zinnen vroeg ze de leerlingen beelden te bedenken. Onderstaande tekeningen waren associaties van de leerlingen bij het woord kruisweg…
IMG_6498 IMG_6500 IMG_6501 Ook dachten de leerlingen na over hoe een brug eruit kan zien en hoe ze in klei de snelheid van een auto die door de bocht suist kunnen weergeven…
IMG_6515 IMG_6516
IMG_6520 IMG_6522
In de les van Frank werd besproken wat nu eigenlijk ‘kunst’ is. Hij liet daarbij ook zijn eigen werk zien en gaf veel voorbeelden van andere kunstenaars. We kwamen erachter dat er ontzettend veel vormen van kunst zijn. Er is ook zoveel meer te zeggen dan we in onze woorden kunnen vangen…

Bij Frank gingen de leerlingen aan de slag om hun persoonlijkheid vast te leggen in het opschrijven van hun naam…
IMG_6505 IMG_6506

IMG_6508 IMG_6509 IMG_6513

Daar kwamen mooie verschillende werkstukken uit. Zo verschillend als mensen ook kunnen zijn.

Houdt 1 april vast vrij in de agenda’s. De leerlingen zullen dan al hun werk presenteren wat ze met deze kunstenaars hebben gemaakt.

Wordt vervolgd,
Juf Annemarie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.