Onze PLG (professionele leergemeenschap) voor talentontwikkeling in het onderwijs van DHS (De Haagse Scholen) was vandaag te gast bij basisschool de Spoorzoeker. Daar hebben ze een mooie combinatie gemaakt in hun onderwijs tussen LKP (leerkansenprofiel) en IPC (International Primary Curriculum).

Dat zijn veel afkortingen in een paar zinnen. Ja, het onderwijs is daar goed in. Maar wat is dat leerkansenprofiel dan? Heel in het kort komt het neer op 6 uur extra onderwijs in de week om leerlingen de kans te geven hun kennis van de Nederlandse taal zoveel mogelijk te verbeteren en vergroten. LKP komt dus voor op scholen met veel leerlingen die Nederlands niet als eerste taal hebben. De leerlingen krijgen een gevarieerd aanbod met een duidelijke opbouw van theater, kunst, muziek en dans. Hierbij ontwikkelen ze hun taal en ontdekken ze hun talenten.

Hiervoor worden vakleerkrachten ingezet waarvan het team op de Spoorzoeker kan leren. En deze vakleerkrachten leren weer van het team. Een mooie uitwisseling van kennis over diverse technische- en creatieve vakgebieden aan de ene kant met didactische en pedagogische kennis aan de andere kant.

En IPC gaat uit van thema-onderwijs dat voldoet aan de kerndoelen voor de zaakvakken als geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en natuur. De thema’s binnen IPC hebben heldere leerdoelen en door de onderwerpen van de thema’s leren de leerlingen te kijken naar de wereld, zowel dichtbij als verder van huis. Het helpt mee om hen wereldburger te laten zijn. Kijk ook eens op de website van http://www.ipc-nederland.nl.

Vandaag zagen we op de Spoorzoeker een mooie kruisbestuiving tussen de thema’s van IPC en de talentontwikkeling in het LKP. De vakdocenten en de leerkrachten trekken samen op om de thema’s vorm te geven die leidend zijn door de hele school.

Marjolein Boon coördineert dit en leidde ons rond in de school waar we in de lessen mochten komen kijken. Plaatjes zeggen meestal meer dan woorden dus…
IMG_6298

IPC begint bij de aanvang van een nieuw project altijd met een ‘kennisoogst’: Wat weten leerlingen al van het thema? In dit geval ‘licht en donker’. Hier laten groep 3 leerlingen hun gedachten gaan over ‘dag en nacht’.

IMG_6305 IMG_6303
De opbouw van de woordenschat is bij een thema belangrijk.
IMG_6311
Doelen worden zichtbaar gemaakt en de zaakvakken vinden hun plek in de thema’s…
IMG_6297 IMG_6296
En een creatieve verwerking hoort daar bij…
IMG_6294
Op deze keuken ben ik wel een beetje jaloers! Die willen wij op De Startbaan ook wel. Lekker nasi…
Maar rekenen en taal wordt niet vergeten. Mooi om te zien hoe dit zichtbaar is in de groepen…
IMG_6308

Compleet met de leerdoelen…

IMG_6312

IMG_6293

En tot slot nog een plaatje van hoe de docenten hun thema’s vormgeven…
Dankjewel Marjolein voor dit kijkje in de keuken van De Spoorzoeker!

Veel inspiratie opgedaan!
Groeten,
Juf Annemarie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.