Heel goed verwoordt de kunstenaar Daan Roosegaarde in dit filmpje wat hij van belang vindt voor zijn generatie:

Met dezelfde vraagstukken zijn wij op OBS De Startbaan en met de Qindscholen bezig: Wat is belangrijk in het onderwijs aan de huidige generatie leerlingen? Wij gaan steeds meer inzien dat naast rekenen en taal een aantal vaardigheden als samenwerken, creativiteit en kritisch denken, van groot belang zijn. Deze vaardigheden werden in het verleden op de scholen eerder afgeleerd, dan geactiveerd. Uit diverse onderzoeken blijkt dat wat wij op scholen onderwijzen en wat makkelijk toetsbaar is, juist niet die eigenschappen zijn die bijdragen tot succes en geluk in het verdere leven.

Maar de juiste vaardigheden ontwikkelen bij de leerlingen in onze lessen vereist ook weer andere vaardigheden bij de leerkracht. Hoe laten we de leerlingen bijvoorbeeld echt goed samenwerken? Samenwerken is niet hetzelfde als in een groepje zetten. Leerlingen dienen werkelijk hun verantwoordelijkheid en hun rol op te pakken en een situatie te scheppen waarin 1 plus 1 meer is dan 2. Hoe doen we dat als leerkracht, als team en als school? Durven we dit werkelijk te gaan uitdiepen en durven we hierbij ook te leren van onze fouten?

En nog breder… De wereld heeft de blik van de kunstenaar nodig. Meer dan ooit eigenlijk. Hoe valt dat te rijmen met het tot op het bot wegbezuinigen van alle kunsten en nu verbaast opkijken in de media dat ZZPers werkzaam in de kunst vaak ver onder het minimum leven? Aan de politiek zou ik willen zeggen: ‘Een juiste investering in de kunst verdien je driedubbel terug!’

Zelf ben ik van een generatie ouder dan Daan (net 51 geworden), maar ik denk graag mee om van Nederland werkelijk die ‘Durfplek’ te maken, zoals hij dat zo mooi noemt. Ik voel me als oudere generatie hierbij ook werkelijk aangesproken mee te doen met de generatie van Daan (en met de generaties die daarna komen). Ook wij zijn durfers, doeners en makers.

Wordt vervolgd,
Juf Annemarie

2 responses »

 1. motivationmerge schreef:

  Hey Annemarie
  Daan maakt er een generatiekwestie van. In zekere zin terecht omdat de huidige schooljeugd de jeugd van deze eeuw is. Anderzijds lijkt het me eerder een kwestie van mentaliteit dan van leeftijd. Doet er niet toe.

  Laten kijken naar welke mogelijkheden creativiteit en opnieuw kijken naar doelstellingen geven.

  Ik stel voor dat we voor onze leerlingen focussen op kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. (Biesta)

  • Annemarie schreef:

   Hoi Francois,
   Ik vond dat Daan wel zeer kort en goed verwoordde wat nu van belang is. Een generatiekwestie speelt voor mij niet en voelde ik uit zijn verhaal ook niet. Wel een gezamenlijk zoeken en daarbij voel ik mij betrokken. Sluit me geheel aan bij je laatste alinea. Biesta geeft hiervoor handvatten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.