De kinderboekenweek was dus een mooie aanleiding om met het hele team te starten met projecten. Een aantal groepen doen een project over ruimtevaart met vragen als: ‘Hoe kun je wonen op de maan?’ Om er te gaan wonen moet je er eerst naar toe. Alle leerlingen weten wat een raket is, ook de kleuters. Maar hoe die precies de lucht ingaat en hoe dat werkt met brandstof en luchtdruk… Dat wisten de meesten nog niet. Maar ook de kleuters wisten na een paar lessen dat je door middel van luchtdruk raketten kan wegschieten. We keken eerst naar een ballon…

Hoe vliegt hij weg? Hoe werkt dat? En wat is bij een ballon dan hetzelfde als bij een raket? Maar ook… Als we iets willen uitzoeken of een proefje doen, kan het heel handig zijn om samen te werken… Meester Joram en juf Annemarie hebben ook samengewerkt. De meester kijkt graag op de Woord&Beeldclub voor ideeën voor projecten en juf Annemarie mocht van Meester Joram zijn raketlanceerplatform lenen, gemaakt door het bedrijf HEBU Plus, waar zijn schoonmoeder directeur is. Daar weten ze van alles van luchtdruk (pneumatiek) en hydraulische systemen (=druk d.m.v water).

IMG_0003  IMG_0014

Voor we daarmee begonnen mochten de leerlingen lekker even zelf ontdekken met schuimrubber raketjes van Opitec. Ook daar speel je met luchtdruk en ook daar werd samengewerkt, want er waren maar 6 raketjes voor een hele klas leerlingen… En soms hielp de juf een handje om de samenwerking op gang te brengen….

Daarna gingen we samen naar een luchtdruk van 3 atmosfeer…


In de klas keken we nog even terug op wat er in de lessen was geleerd…


In de bovenbouw ging dat weer met andere opdrachten…

IMG_0025 IMG_0026
IMG_0029 IMG_0031

Vincent kan goed tekenen en dat gebruikt hij om een verhaal duidelijk te maken. Hij tekent graag strips en gebruikt zijn tekeningen ook om zijn ideeën weer te geven. Ik heb nog meer mooie foto’s van zijn werk. Die komen de volgende keer in het blog… Met uitleg van hemzelf. Nu waren de batterijen van mijn fototoestel leeg…

In andere groepen was men bezig met een ander project: Het menselijk lichaam. In de vorige lessen was al gesproken over het skelet… Vandaag ging groep 6/7 bezig met het maken van een robothand. Daarvoor is kennis nodig over hoe onze eigen hand in elkaar zit…Weer veel geleerd en gedaan, maar de projecten lopen nog steeds dus…

Wordt vervolgd,
Groet,
Juf Annemarie

Eén reactie »

  1. Juf Erna schreef:

    Heel trots ben ik op de leerlingen en de leerkrachten van De Startbaan die vandaag weer aan zulke prachtige projecten gewerkt hebben. Er is veel geleerd en heel veel succesvol samengewerkt!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.