NPDL staat voor ‘new pedagogies for deep learning’ (meer hierover op de pagina NPDL op deze site). Het is bij dit ‘diepe leren’ van belang dat de leerlingen naast rekenen en taal een aantal vaardigheden leren. Deze vaardigheden zijn in ieders leven en werk belangrijk. In NPDL worden ze de 6 C’s genoemd:
- Collaboration (samenwerken)
- Critical Thinking (kritisch denken)
- Creativity (creativiteit)
- Comunication (communicatie)
- Citizenship (burgerschap)
- Character (karakter)
Op een studiedag werd in het team nagedacht wat men zelf verstond onder die C’s en hoe het ontwikkelen hiervan bij de leerlingen in de lessen op school tot stand kan komen. Thema’s en projecten zijn hiervoor erg geschikt. De Kinderboekenweek met was een goede aanleiding om met het hele team aan de slag te gaan met NPDL projecten.
Tijdens de studiedag werden gezamenlijk die projecten uitgewerkt en sprak men met elkaar over de inhoud van de C’s naar aanleiding van foto’s die de teamleden hadden meegebracht. Daar kwamen mooie verhalen uit…
Deze week begon men met de projecten. In groep 6-7 ging men zich verdiepen in het menselijk lichaam…
De leerlingen begonnen met een het skelet en zochten antwoorden op vragen op het internet. Bij een nieuw project horen nieuwe woorden en begrippen en soms zijn dat ook hele algemene woorden zoals ‘massief ‘ en ‘hol’. Je moet dan eerst de woorden begrijpen als je de vragen wil beantwoorden. Deze meiden bogen zich over de vraag of botten hol of massief waren…
En hebben ze de vraag opgelost? Kijk maar eens naar onderstaande foto’s en de beelden op hun computerscherm…
Ook deden de leerlingen vast een proefje: Kippenbotjes in azijn. Ze moeten een week wachten en dan de botjes eruit halen. Wie kan voorspellen wat er gaat gebeuren?
Groep 8 hield zich bezig met de vraag: Hoe kun je wonen op de maan? Ter introductie schetsten de leerlingen gezamenlijk in groepjes hun vragen en ideeën over dit onderwerp op een grote maan…
Bij de kleuters werd hetzelfde project over de maan deze week geïntroduceerd. Daar kwam juf Anneke als astronaut in de klas…
En natuurlijk volgt na deze start weer een hele ontdekkingstocht voor leerlingen en leerkrachten…
Dus wordt vervolgd,
Groet,
Juf Annemarie