Vandaag zijn we begonnen met het project tollen en tandwielen in groep 5. Groepen paars (kleuters) en groep 7 gaan er morgen mee aan de slag. De leerlingen werd de vraag gesteld waar we tandwielen kunnen vinden. Ze kwamen met veel antwoorden zoals horloges, vliegtuigen, en natuurlijk ook de fiets. We keken naar een goed filmpje van schooltv over versnellingen op je fiets: Hoe werken die versnellingen? Dat kun je heel mooi oefenen in een leuk programmaatje Gearsketch: http://www.gearsket.ch

Klassikaal gingen we met de vraag aan de slag hoe tandwielen een beweging kunnen vertragen en versnellen…
IMG_0002
Daarna mochten de leerlingen dit programma verder onderzoeken… Daar kwamen mooie ontwerpen uit…
IMG_0025  IMG_0026

Of ze gingen bouwen met tandwielen…
IMG_0014 IMG_0021
Ook spannend om uit te proberen en samen te doen. Het was nog best moeilijk…

Of experimenteren met de beweging van tollen…
IMG_0009 IMG_0010

Met sommige patronen patronen was iets aan de hand zodra de tol ging draaien. Optische menging van kleuren of optische illusies… De leerlingen gingen het onderzoeken…

Opdrachten genoeg dus om je mee bezig te houden. Met de opgedane kennis over tollen en tandwielen mogen ze in de loop van het project een heel eigen machine of kunstwerk gaan ontwerpen. Om dat straks te kunnen hebben de leerlingen vandaag kennis opgedaan met de diverse opdrachten.

Spannend! Morgen verder met groep paars en groep 7. Ik ben benieuwd of deze groepen weer met hele andere ideeën komen.

Groep 5 tot volgende week!
Groeten,
Juf Annemarie

 

Eén reactie »

  1. Erna schreef:

    Wat een super leuk project juf Annemarie en wat hebben de leerlingen in 1 les al veel geleerd over tandwielen, tollen en de werking ervan. Erg leerzaam. Prachtige materialen om mee te werken. Ook leuk om het enthousiasme op de gezichten van de leerlingen te zien!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.