IMG_2078 IMG_2142 IMG_2095
Hoe een paddenstoelenproject op OBS De Startbaan bekroond wordt 
met een proeverij voor ruim 500 gasten…

Op 19 februari gaat het gebeuren: Alle leerlingen met hun ouders, familie, vrienden en andere belangstellenden gaan voor het eerst in hun leven de Enoki en Eryngii proeven. Waarschijnlijk heeft nog niemand deze paddenstoelen ooit in Nederland gezien. Ze groeien niet in onze bossen en ze liggen ook niet in onze supermarkten. Dit zijn Aziatische paddenstoelen die speciaal voor deze proeverij helemaal uit Zuid-Korea worden ingevlogen.

OBS De Startbaan heeft als doel uitdagend en boeiend onderwijs te bieden. Projecten horen daarbij en moeten een link leggen met de wereld buiten school. In een project over paddenstoelen leerden de leerlingen hoe de Vliegenzwam aan zijn stippen komt, maar ook hoe onmisbaar paddenstoelen zijn in kringlopen, en hoe paddenstoelen ziekten kunnen genezen (zie onze lessen). Onze kennis hierover staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Tijdens het project werd een tipje van de sluier opgelicht. Er werden paddenstoelen gekweekt op koffieafval in de klas en daarna werd er geoogst, gekookt en gesmuld. (zie onze blog)

Ik kwam in gesprek met Sami Bahtiri, een ouder van leerlingen maar ook salesmanager van Green Mushroom Farm. Dit bedrijf heeft vestigingen in de Lier en Poeldijk, maar ook handelsbedrijven in Duitsland, Engeland en Frankrijk en een fabriek in Zuid Korea, waar de exotische Eryngii, de mini-Shii-take en de Enoki worden gekweekt. Green Mushroom Farm handelt over de hele wereld met een zeer gevarieerd aanbod van wilde bospaddenstoelen tot exotische gecultiveerde paddenstoelen. Het bedrijf is actief zowel op gebied van productie, import en export als ook saleskanalen (zie http://www.greenmushroomfarm.com/)

Een aantal doelen vallen hier samen: Onderwijs met meer onderzoeken, creëren en ervaren van OBS De Startbaan, met een duurzaam en gezond product promoten van Green Mushroom Farm. In Nederland kennen wij natuurlijk vooral de champignon. De leerlingen die meededen aan het paddenstoelenproject hebben al mogen koken met Enoki en Eryngii: Soep, omelet of gewoon opbakken met peper en zout. Leerlingen en leerkrachten hebben gesmuld van de onbekende paddenstoelensoorten. En als de leerlingen ervan genieten zal dat vast ook gelden voor ouders, vrienden en belangstellenden.

Iedereen rond OBS De Startbaan krijgt nu de kans te proeven want op
19 februari van 18.00 uur tot 19.30 uur
wordt er een grote paddenstoelenproeverij georganiseerd met heerlijke gerechten verzorgd door Green Mushroom Farm. Dit valt samen met de afsluiting van het schoolbrede landenproject. In alle klassen is het werk van de leerlingen te zien over diverse landen in de hele wereld en in de hal kan iedereen proeven van paddenstoelen uit Zuid Korea.

Aan de leerlingen wordt op deze avond ook een CD aangeboden die filmpjes laat zien over het productieproces van de paddenstoelen die ze hebben mogen proeven (zie filmpje). Over dit productieproces zijn er 10 vragen te beantwoorden. Deze kunnen op school worden ingeleverd en uit de inzendingen met allemaal goede antwoorden zal een winnaar worden getrokken die een weekendje uit mag naar een pretpark met zijn familie.

IMG_20141111_141451 IMG_20141111_141216
Ik kijk er erg naar uit!

Tot donderdag 19 februari!
Groet,
Juf Annemarie

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.