Jazeker… we hebben het nog steeds over paddenstoelen. Vandaag werden een aantal termen geleerd die best lastig waren, vooral voor de leerlingen van groep 5-6. Maar nu weten ze wel wat producenten, consumenten en reducenten zijn, wat de rol van de paddenstoel in de kringloop is en of een paddenstoel behoort tot de saprofieten, de parasieten of de symbionten…

En wat is dit?
Still0033  Still0031
De buisjes onder de hoed van de Tondelzwam…
IMG_2186
Eerst 20 keer en 200 keer vergroot. De kennismaking met de USB microscoop was nieuw vandaag. Vingers, haren, bladeren en ook nog even de bacteriekweekjes konden zo letterlijk onder de loep genomen worden. En het leuke is dat er gelijk een digitale foto van gemaakt kan worden.
Still0020IMG_2150 IMG_2165 IMG_2181
Na alle input van de juf gaan de leerlingen nu op zoek naar hun eigen onderzoeksvraag: Welke soorten zijn er giftig? Wat gebeurt er als je die dan gegeten hebt? Welke soorten zijn gezond? En wat zitten er dan aan voedingsstoffen in? Welke rol hebben paddenstoelen in de kringloop? Of gewoon de Vliegenzwam…Wat kun ja daar allemaal over vertellen? Dan blijkt dat de Vliegenzwam helemaal niet zo gewoon is…
Ik ben heel benieuwd naar de vragen van de leerlingen. Vandaag hebben ze daarin hun eerste stapjes gezet.

Volgende week meer…
Groet,
Juf Annemarie

Eén reactie »

  1. Erna schreef:

    Whow wat zijn die USB microscopen gaaf zeg! Die had ik nog nooit eerder gezien. Nu leer ik van de leerlingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.