Vandaag was een hele spannende dag: We hebben gekeken naar de bacteriekweekjes in de petrischaaltjes en we hebben genoten van de paddenstoelen die we kregen van de vader van Leonit en Bleona. Zijn familiebedrijf  is  Greenmushroomfarm. Zij kweken en exporteren paddenstoelen over de hele wereld. In dit filmpje is te zien hoe hun bedrijf in Zuid Korea onderstaande Eryngii en Enoki kweekt. Ik had deze soort nog nooit in de winkels gezien en lekkerrrrrrrrr… En dat vonden de leerlingen en leerkrachten ook. Heel veel dank dus! We hebben genoten!
IMG_20141111_141451 IMG_20141111_141216
IMG_2074 IMG_2078
Groep 8 ging direct aan de slag…
IMG_2079 IMG_2081
Dit wordt een Enoki omelet…
IMG_2085 IMG_2089
Eerst koken…dan delen… Vindt meester Marco het lekker?
IMG_2090 IMG_2095
En juf Erna… Iedereen kijkt gespannen toe…
IMG_2100 IMG_2098
Juf Fanny en juf Linda zijn blij met de onverwachte traktatie.
IMG_2107 IMG_2108
De leerlingen uit de groepen 6 en 7 hielden zich ook bezig met het op smaak maken van de soep. Een goede kok moet proeven en proeven en…. proeven… De paddenstoelen zijn heel smakelijk. Het is een verfijnde smaak die lijkt op die van de Champignon maar dan lekkerder en smaakvoller. Maar doe je dan teveel zout in de soep dan gaat het nog verkeerd dus…
IMG_2109 IMG_2117
Nog maar eens proeven en dan genieten…
IMG_2118 IMG_2120
Overal wordt tussen de middag Enokisoep gegeten. Ook de leerkrachten genieten…
IMG_2142 IMG_2143
In de middag was groep 5/6 aan de beurt. Letterlijk een heerlijke dag. Het was bijzonder om de leerlingen zo te zien genieten van paddenstoelen die ze nog nooit in hun leven hadden gezien. Meestal hoor je bij onbekend voedsel gauw: ‘Ik lust het niet’… Dat heb ik vandaag werkelijk niet 1 keer gehoord. Hier werd niet gegeten maar gesmuld en ook nog van een hele gezonde vegetarische maaltijd met groenten en paddenstoelen.

We hebben vandaag geleerd hoe paddenstoelen worden gekweekt en wat daarvoor nodig is. We weten hoe we ze lekker kunnen klaarmaken. We weten dat paddenstoelen heel gezond zijn. Interessant is dan of de leerlingen verder willen uitzoeken wat er dan voor voedingsstoffen in die paddenstoelen zitten. Waarom zijn ze zo gezond? En ze weten dat paddenstoelen ook kunnen genezen. Welke ziekten kunnen paddenstoelen genezen? Welke soorten zijn dat dan? Waar groeien die soorten? Hoe meer je leert over een bepaald onderwerp, hoe meer vragen je kunt gaan stellen… De leerlingen worden gestimuleerd om dat ook echt te gaan doen.

Dat de leerlingen steeds beter leren nadenken over onderzoeksvraag, voorspellen en concluderen is in het volgende filmpje van onze petrischaaltjes al te zien. Helaas staat hij hier alleen als link op Youtube. Het lukte mij niet het rechtstreeks in WordPress te importeren.

Volgende week dus weer een spannende les.
Groet,
Juf Annemarie

 

 

2 responses »

  1. Erna de Moedt schreef:

    Wat leuk dat jij, juf Annemarie, er dan bij toeval achter komt dat de vader van Leonit, Bleona, Erjona en Rion in de “paddenstoelen” zit. Dit geeft ons project dan een prachtige, onverwachte wending. Ik heb mogen proeven en het smaakte werkelijk heerlijk!! Leuk ook dat de leerlingen ook proeven en inderdaad niet zeggen “dat lust ik niet”. Altijd eerst proeven en daarna mag je zeggen of je iets lekker vindt of niet. En……smaken verschillen gelukkig.

    Gaaf de groei van de bacteriën in de petrischaaltjes in groep 5/6. Leuk om te zien dat de leerlingen steeds beter worden in het formuleren van “onderzoeksvragen”. Beschikken over kennis en vaardigheden roept weer nieuwe vragen op! Heerlijk die natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Dit is “leren”.

    Aan de vader van Leonit, Bleona, Erjona en Rion: Heel hartelijk dank voor deze waardevolle toevoeging aan ons paddenstoelenproject. Ik heb begrepen dat er nog meer verrassingen zullen volgen!!! Spannend….!

  2. […] OBS De Startbaan heeft als doel uitdagend en boeiend onderwijs te bieden. Projecten horen daarbij en moeten een link leggen met de wereld buiten school. In een project over paddenstoelen leerden de leerlingen hoe de Vliegenzwam aan zijn stippen komt, maar ook hoe onmisbaar paddenstoelen zijn in kringlopen, en hoe paddenstoelen ziekten kunnen genezen (zie onze lessen). Onze kennis hierover staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Tijdens het project werd een tipje van de sluier opgelicht. Er werden paddenstoelen gekweekt op koffieafval in de klas en daarna werd er geoogst, gekookt en gesmuld. (zie onze blog) […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.